Meny

Frp-Sandberg får kald skulder fra Ap

Jonas Gahr Stre tok kraftig til motmæle mot Per Sandberg da han besøkte Sjøvegan i Troms 1. mai. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps Per Sandberg kan glemme å få Arbeiderpartiets hjelp til å gjennomføre den innvandringspolitikken han vil ha, slo Jonas Gahr Støre fast i sin 1. mai-tale.

– Sandberg sier at det ikke er Frps oppgave å være venner med KrF og Venstre. «Da kjører vi landet i grøfta», sier han til Adresseavisen. Smak på den, kjære venner, et halvt år inn i regjeringsperioden sier Frps nestleder at regjeringens samarbeid med sine partnere kjører Norge i grøfta! sa Støre i sin tale.

– Da kan jeg avklare en sak for Per Sandberg: Kom ikke til Arbeiderpartiet om du vil gjennomføre Fremskrittspartiets innvandringspolitikk. Det er feil adresse. Posten returneres. Vi har andre verdier. Andre planer for Norge, sa Støre.

Over 200 mennesker hadde møtt frem for å høre Norges tidligere utenriks- og helseminister, mannen alle venter vil overta som Ap-leder i juni, tale på Sjøvegan videregående skole i Salangen kommune. Inne var det kaffe og rundstykker – ute dalte snøfnuggene.

Arbeiderpartifolk fra syv Troms-kommuner sang Internasjonalen og feiret dagen sammen med hverandre og Støre i Sjøvegan.

Les også: Rekordmange i 1. mai-tog i Oslo

Innflytelse

Flere i Frp har før partiets landsmøte i helgen uttrykt frustrasjon over at regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF har fått uforholdsmessig stor makt. Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra minst ett av de to partiene for å få flertall i Stortinget.

Sandberg har antydet at det kan bli aktuelt å samarbeide med Ap om en strengere asylpolitikk, selv om regjeringen har skrevet under en politisk avtale om nettopp dette med Venstre og KrF.

– Våre folk ute i landet må ikke gå rundt og tro at avtalen med KrF og Venstre styrer regjeringens innvandringspolitikk. Den styrer veldig lite, sa Sandberg til Klassekampen onsdag.

Les også: LO vil gjenerobre frihetsbegrepet

– Brutalitetens språk

Støre føler seg trygg på at velgerne snart vil gjennomskue det han beskriver som dobbeltspill fra Frp.

– Jeg mener offentligheten må merke seg denne teknikken til polerte Frp-statsråder, som resirkulerer talepunktene fra departementene dag ut og dag inn og overlater den rå Frp-nerven til Sandberg, Tybring-Gjedde og andre, sier Aps finanspolitiske talsmann til NTB.

På spørsmål om ikke nettopp Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tidligere har funnet hverandre for å få strammet inn asyl- og innvandringspolitikken, svarer Støre at det er bredt flertall på Stortinget for dagens regelverk.

– Men politikk handler også om det man sier, og normene i det man sier. Der skal Frp fortsatt beholde brutalitetens språk, og det får de ikke Ap med på.

Møtte Utøya-etterlatte

I forkant av 1. mai-arrangementet møtte Jonas Gahr Støre noen av familiene som mistet sine kjære på Utøya 22. juli 2011. Han har etter hvert blitt godt kjent med mange av dem.

– De personlige møtene etter 22. juli er det sterkeste jeg har opplevd i min tid som aktiv politiker, sa Støre før møtet med Gunnar Sæbø, som mistet sønnen Simon på Utøya.

– Han har betydd veldig mye for oss, og han betydde veldig mye for sønnen vår, sier Sæbø til NTB når han tar imot Støre i sitt hjem i Sjøvegan.

Han er sterk tilhenger av å gjøre Støre til Ap-leder «fordi han fremstår som en diplomatisk, samlende figur» med «et varmt hjerte og et klart hode».

Men Støre brukte ikke sin tale til å si om han stiller som kandidat til å bli Jens Stoltenbergs etterfølger. Derimot tok han til orde for en norsk milliard i humanitær hjelp til Syria i revidert nasjonalbudsjett.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus