Fortsatt tørt og stor skogbrannfare i Sør-Norge

Det brant tidligere denne uka ved Abra Havn i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Det brant tidligere denne uka ved Abra Havn i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er tørt i store deler av Sør-Norge og stor gress-, lyng- og skogbrannfare. Selv om det kan komme en og annen ettermiddagsbyge i helga, er ikke det nok til å dempe brannfaren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke noe vesentlig nedbør på vei før mot slutten av neste uke. Og hvor mye det blir, er usikkert. Nå er det så tørt at det trengs en skikkelig rotbløyte for å minske brannfaren, sier meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om stor gress-, lyng- og skogbrannfare østafjells og på Vestlandet sør for Stad.

Les også: Forskere leker med ilden - for å lære mer om skogbranner

Ensifret

Mens Sør-Norge fikk en smak av sommer i forrige uke, har temperaturene nå gått ned til ensifrede tall over det meste av landet.

– Makstemperaturen kommer nok heller ikke opp i mer enn åtte-ni grader i Sør-Norge i helgen, og det er fare for nattefrost i indre strøk. Det ser heller ikke ut til at temperaturen vil stige så mye utover i neste uke, sier Larsgård.

I Nord-Norge kommer temperaturen til å krype litt oppover, slik at den vil holde seg på over 0 grader hele døgnet. Tromsø kan vente seg rundt 10 grader mot slutten av neste uke.

– Nord-Norge ser ut til å få en fin uke med rolige vindforhold og stigende temperaturer, sier Larsgård.

Det blir rolige vindforhold også i store deler av Sør-Norge neste uke, med unntak av kysten av Vestlandet, der det kan bli perioder med kuling.

Snøbyger

Vinteren har ikke helt sluppet taket i deler av Norge, og i tillegg til et varsel om skogbrannfare, har Meteorologisk institutt også sendt ut varsel om at det både til og med fredag kan bli vanskelige kjøreforhold i Møre og Romsdal og Trøndelag på grunn av lokale snøbyger. Dette gjelder spesielt om natten og om morgenen.

– Det kommer en del nedbør i dette området også i helga. Det kommer for det meste som regn, men det kan også komme en og annen snøbyge nattetid, sier Larsgård.

I neste uke blir det tørt også her.

– Da kommer det nesten ikke nedbør i Nord-Norge og sørover til og med Møre og Romsdal, sier meteorologen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus