Meny

Merkel ba Putin om gisselhjelp

Det er viktig at ukrainske soldater trekker seg ut av Sørøst-Ukraina, mener Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før hun satte kursen for Washington, ba Tysklands statsminister Angela Merkel Russlands president om hjelp til å få frigitt OSSE-observatørene som holdes fanget i Ukraina.

– Angela Merkel har lagt inn en forespørsel om hjelp til å tilrettelegge for løslatelsen av militære observatører fra en rekke europeiske land som ble pågrepet sørøst i Ukraina, heter det i en uttalelse fra Kreml-ledelsen.

Uttalelsen kom etter at president Vladimir Putin og Merkel snakket sammen på telefonen torsdag. Samtalen skjedde rett før Tysklands satsminister satte seg på flyet til USA, hvor en løsning på Ukraina-krisen står øverst på agendaen i møtene president Barack Obama.

Vil utnytte OSSE

– Begge parter la vekt på hvor viktig det er å dra maksimal nytte av OSSEs meklingspotensial i Ukraina, heter det videre fra russiske myndigheter.

Sju observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble bortført av prorussiske separatister i den østukrainske byen Slavjansk for snart en uke siden.

En talskvinne for Merkel bekrefter at observatørene var hovedtema i samtalen og sier statsministeren oppfordret presidenten til å bruke sin innflytelse overfor separatistene.

Okkuperte bygninger

Den ukrainske regjeringen erkjente onsdag at den er maktesløs overfor separatistene, som har okkupert en rekke politistasjoner og lokale regjeringsbygninger i flere byer øst i landet. Bare siden tirsdag har administrasjonen i byene Luhansk, Horlivka og Altjenvsk angivelig falt i opprørernes hender.

Torsdag meldte nyhetsbyrået AFP at en gruppe på rundt 300 væpnede separatister forsøkte å storme påtalemyndighetens kontor i byen Donetsk.

I telefonsamtalen med Merkel slo Putin også fast at Ukraina må trekke sine militærstyrker ut av landets sørøstlige deler, samtidig som en nasjonal dialog er nødvendig mellom separatistene og regjeringen i Kiev.

Lavrov maner til dialog

Sent onsdag kveld pågrep ukrainske myndigheter forsvarsattacheen ved den russiske ambassaden og anklaget ham for spionasje. Likevel oppfordret også Putins utenriksminister Sergej Lavrov torsdag til forhandlinger i regi av OSSE.

– Russland mener at en slik dialog kan bli satt i stand mellom myndighetene i Kiev og deres motstandere i andre regioner i landet med støtte fra OSSE, sa Lavrov til fjernsynskanalen Rossiya-24 under et besøk i Peru torsdag.

Forsvarsattacheen ved den russiske ambassaden ble tatt på fersk gjerning mens han drev med «etterretningsaktiviteter», ifølge regjeringen i Kiev, som skal ha utvist diplomaten.

Russland nekter

Ukraina anklager Russland for å hjelpe prorussiske separatister med å okkupere offentlige bygninger i byer øst i Ukraina. Russland nekter for å ha noe med opprøret å gjøre, men regjeringen Moskva har samtidig advart overgangsregjeringen i Kiev om at den akter å beskytte russisktalende borgere i Ukraina.

Flere titalls tusen russiske soldater er utplassert ved grensen mellom de to landene.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus