Tidligere SOS Rasisme-leder anker varetekt-kjennelse

Politiet gjennomførte i februar 2012 en ransaking i SOS Rasisme sine lokaler i Haugesund. Her forlater daværende leder Kjell Gunnar Larsen lokalene til organisasjonen, mens politiet bærer politiet ut esker med dokumenter i bakgrunnen. Arkivfoto: Jan Kåre Ness (Scanpix)
Politiet gjennomførte i februar 2012 en ransaking i SOS Rasisme sine lokaler i Haugesund. Her forlater daværende leder Kjell Gunnar Larsen lokalene til organisasjonen, mens politiet bærer politiet ut esker med dokumenter i bakgrunnen. Arkivfoto: Jan Kåre Ness (Scanpix)

Den tidligere lederen av SOS Rasisme er i Haugaland tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. 57-åringen anket på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

57 år gamle Kjell Gunnar Larsen har i mange år vært daglig leder og økonomiansvarlig i organisasjonen. Han er nå siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse.

Politiet har i lang tid hatt mistanke om økonomiske misligheter og har under etterforskningen kommet over det de beskriver som «transaksjoner av store beløp fra SOS Rasisme til private kontoer», skriver Dagbladet.

– Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sier politiadvokat Hallvard Bjørndal til avisen.

Til NRK bekrefter politiet at Larsen er siktet for underslag av 15 millioner kroner.

Anket

Politiet ba om fire ukers varetekt, men fikk bare to av Haugaland tingrett. Politiet begrunner ønsket om varetekt med faren for bevisforspillelse.

Larsens forsvarer, advokat Erik Lea, ba om at hans klient ble løslatt, men fikk ikke gjennomslag i tingretten.

– Min klient er skuffet og har allerede anket kjennelsen. Han er skuffet fordi han mener det ikke er fare for bevisforspillelse og er villig til å stille i politiavhør når det måtte være, sier forvarer Erik Lea til NTB.

Medlemsjuks

57-åringen ble pågrepet mandag morgen. SOS Rasisme er tidligere dømt for norgeshistoriens mest omfattende medlemsjuks etter at organisasjonen mellom 2005 og 2010 opplyste å ha rundt 40.000 medlemmer og dermed fikk utbetalt over ti millioner kroner i årlig støtte.

I forbindelse med krav om tilbakebetaling av støtten, ble SOS Rasisme slått konkurs i fjor.

Personvernpolicy