Meny

Stort sett pent vær over hele landet 1. mai

I ÅR SOM I FJOR: Bortsett fra at Jens Stoltenberg ikke lenger er statsminister, ser det ut som om forholdene på Youngstorget vil bli omtrent som i fjor på arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai når den markeres i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østlandet og Sørlandet får pent vær 1. mai og videre i langhelgen. På Vestlandet er det litt mer usikkert, mens det blir kaldt i Nord-Norge. Flere steder er skogbrannfaren stor.

Mange benytter sjansen til en langhelg etter at 1. mai er unnagjort torsdag, og fra Meteorologisk institutt kommer gladmeldingen for dem som bør på Østlandet og Sørlandet, og delvis for dem som bor på Vestlandet.

– 1. mai ser ut til å bli en flott dag for arbeiderkamp på Østlandet, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB.

De varme dagene som Østlandet har gledet seg over, er i ferd med å kjølne noe ettersom et høytrykk rundt Island nå beveger seg sakte sørover.

– Det gir ganske kald luft og mulighet for noen byger hovedsakelig nord på Østlandet. På Sørlandet blir det for det meste pent vær. Onsdag kveld drar det seg til i ytre Oslofjord med nordavind som vil gi stiv kuling helt ut til Telemark og Agder-fylkene, sier Løvdahl.

Sjekk været der du er

Vinden roer seg imidlertid i løpet av natten slik at det torsdag vil bli rolige vindforhold og mye pent vær. Slik vil det fortsette også i helgen.

Det er også lokalt stedvis stor skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning.

Varierende vestlandsvær

Også på Vestlandet vil temperaturene være noe lavere fremover, men på 1. mai meldes det om sol og pent vær. Mot helgen vil temperaturene holde seg, men særlig i kyststrøkene kan det komme frisk vind og noen regnbyger.

Meteorologisk institutt advarer også om at det ennå er stor gress-, lyng- og skogbrannfare i områder med barmark på Vestlandet sør for Stad, inntil det kommer nedbør av betydning.

I Midt-Norge forventes det en del sludd og snøbyger med periodevis frisk bris og til dels kuling på kysten. 1. mai blir kjølig, med frisk vind og nedbør som kommer som snø i høyden. Nedbøren kan føre til lokalt vanskelige kjøreforhold om natten og morgenen.

I helgen vil det kunne komme enda mer nedbør, spesielt lørdag. Temperaturen vil holde seg ganske konstant, men øke noe i slutten av perioden.

Dårlig arbeidervær i Nord-Norge

I Nord-Norge lar godværet vente på seg Lav temperatur, overskyet, byger og mye vind er gjennomgangsmelodien fra 1. mai og i dagene etter.

Mye av nedbøren vil i de nordligste strøkene komme som snøbyger, spesielt i Nordland. I indre strøk blir det perioder med sol. Mot slutten av helgen vil det for det meste være opphold og en del sol og derav stigende temperatur.

I perioden vil det også kunne komme noen snøbyger til fjells i de nordligste områdene. Det blir frisk vind og lav temperatur. Temperaturen vil stige i slutten av perioden.

På Finnmarksvidda vil det være periodevis oppholdsvær og noe sol.

Nattefrost på Østlandet

Løvdahl advarer mot muligheter for nattefrost på Østlandet de kommende dagene etter at det har vært varme netter i lengre tid.

– Muligheten for nattefrost er absolutt til stede i deler av indre strøk på Østlandet og Sørlandet. Har man satt ut vårplanter bør nok de dekkes til når minusgradene kommer, sier han.

Selv på siste dag i april har ikke snøskredvarslingen tatt sommerferie ennå, men varsom.no melder om liten til moderat skredfare over hele landet. Eneste unntak er Svartisen der det er betydelig fare for skred.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus