Meny

To norske islamister drept i Syria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To nordmenn skal den siste tiden ha blitt drept under kamper i Syria, en 25-åring og en 28-åring. Norske myndigheter kan ikke bekrefte dødsfallene.

Onsdag ble det kjent at 25 år gamle Egzon Avdyli, kjent som tidligere talsmann for den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah, er meldt drept i kamper i Syria . Ifølge NRK var det albanske medier som først omtalte dødsfallet.

Den norsk-albanske mannen forlot Norge og reiste til Syria for tre måneder siden og skal ha deltatt i stridigheter i det borgerkrigsrammede landet.

Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller Utenriksdepartementet vil bekrefte dødsfallet.

Onsdag kveld melder Dagbladet at også en 28 år gammel mann fra Bærum for kort tid siden ble drept under trefninger mellom regjeringsvennlige soldater og islamistgruppa ISIL i Syria.

Ledende

Egzon Avdyli er blitt beskrevet som en av de ledende islamistene i Norge og var godt kjent av PST. 28-åringen fra Bærum er etter det avisen erfarer, registrert hos Politiets sikkerhetstjeneste, men norske myndigheter skal ikke ha hatt kjennskap til at han deltok i kampene i Syria.

Det er uklart hvordan de to norske statsborgerne ble drept, men flere kilder slår fast overfor Dagbladet at de to skal ha blitt skutt under kamper mot regjeringsstyrker.

Les også: Norsk islamist (25) drept i Syria

Knust

– Vår familie er helt knust etter at vi mottok nyheten om at Egzon er drept i Syria. Til meg sa han at han skulle reise en tur til Kosovo, og ikke til Syria, sier faren til Egzon Avdyli til Aftenposten.

Han vet ikke hvor i Syria sønnen ble drept, men forteller at familien nå jobber med å skaffe mer informasjon om omstendighetene rundt sønnens død.

Han har vært bekymret etter at sønnen kom inn i det islamistiske miljøet på Østlandet. Nå vil han jobbe for å hindre at flere unge gutter reiser til Syria.

– Etter at han ble en del av det islamistiske miljøet rundt Profetens Ummah, har jeg forsøkt å få ham til å endre mening, men dessverre uten å lykkes, sier faren.

Flere drept

– Vi kan ikke kommentere enkeltpersoner, men vi kan bekrefte at flere som er reist fra Norge til Syria, er drept. Det er farlig å reise til Syria, og vi gjentar advarselen som vi tidligere har gått ut med, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Etter hva NTB kjenner til, skal mellom fem og ti personer som har reist fra Norge til Syria, nå være drept.

– Må tas på alvor

Forfatter Lars Akerhaug har skrevet boken «Norsk Jihad». Han sier til NTB at han vet om minst fem personer som er drept i Syria etter å ha reist fra Norge.

– Dette dødsfallet viser at dette er et miljø som ikke bare snakker og ikke bare oppfordrer andre til å reise, men at de også reiser selv. Flere av personene med tilknytning til Profetens Ummah og tilsvarende grupper ble tidligere anklaget av andre muslimer for å være såkalte sofa-jihadister, sier Akerhaug.

– Det viser at vi må ta dette miljøet på alvor, understreker han.

Bekymret

I mars konkluderte PST-sjef Benedicte Bjørnland under fremleggelsen av PSTs trusselvurdering med at terrortrusselen mot Norge og norske interesser er økende i 2014. Og at den største trusselen kommer fra et multietnisk ekstremt islamistiske miljø på Østlandet.

PST er i likhet med E-tjenesten bekymret for de rundt 50 nordmennene som har dratt til Syria og andre krigs- og konfliktområder i utlandet og mottatt kamptrening.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus