EØS-avtalen på Frp-landsmøtet:Siv Jensen kvier seg for å avgi makt til EU

Siv Jensen i EØS-skvis foran Frp-landsmøtet. Foto: Ilja Hendel (NTB scanpix)
Siv Jensen i EØS-skvis foran Frp-landsmøtet. Foto: Ilja Hendel (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å overføre suverenitet til EU er en krevende øvelse, sier Frp-leder Siv Jensen om nye EØS-saker som kan sjalte ut norske myndigheter i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp - partiet som mer enn andre har markert motvilje mot byråkrati - står nå overfor kritiske veivalg på grunn av EØS-avtalen.

Partileder og finansminister Siv Jensen har arvet en kinkig sak fra sine forgjengere i finansministerstolen:

EU har utarbeidet et eget felles banktilsyn som ledd med å legge også finanssektoren under unionen. Norge har interesse av å delta i et samarbeid om å overvåke de store bankene.

Problemet er at EU da krever norsk underkastelse under deres banktilsyn - uten at Norge får delta i styringen.

Les også: Vil ha Stortinget til å følge Grunnloven i EU-saker

Frp-strid om EØS-avtalen

EØS-avtalen begynner nå å irritere Frp-ere så sterkt at Finnmark fylkeslag foreslår at landsmøtet til helgen skal vedta en reforhandling eller utmelding av den.

– Vil du tillate et organ som ESA å kontrollere og fatte vedtak om norske selskaper uavhengig av norske myndigheter, Siv Jensen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er av den oppfatning det å overføre suverenitet til EU-organer er en krevende øvelse. Når det gjelder EUs finanstilsyn, handler det om å finne en alternativ løsning som ikke innebærer å overføre suverenitet, sier Frp-lederen til ABC Nyheter.

– Bør EØS-avtalen reforhandles og bør vi eventuelt si den opp?

– Jeg registrerer at det er ett av forslagene til resolusjoner på landsmøtet. Jeg er spent på utfallet, men kommenterer aldri resolusjonsforslag på forhånd. Det er landsmøtets suverene rett å gi oss marsjordre, svarer Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Vi er stolte og sultne

Må svekke nordmenns garantier

Fra før har finansiminister Siv Jensen også håndtert et annet, uløst problem som følge av EØS-avtalen:

EU har besluttet at ingen land får garantere mer enn 100.000 euro (for tiden drøyt 800.000 kroner) av bankinnskudd i fall en bank går konkurs. I norsk bankvesen garanteres opptil to millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også her har det pågått en langdryg dragkamp der norske finansministre har prøvd å få unntak fra EU-regelen - men forgjeves. Det ser nå ut til at Siv Jensen kun kjemper for å få en lengst mulig overgangsordning.

Les også: Siv Jensen møtte motbakke i EU

Taus om Listhaugs bonde-provokasjon

Siv Jensen er også forsiktig med å kommentere partiets strategi for landbruket. H/Frp-regjeringen er avhengig av å få Venstre og KrF med på vedtak i Stortinget. Spenningen stiger derfor etter at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug samme dag landbrukets organisasjoner overrakte sin krav til årets jordbruksoppgjør, forskutterte utfallet.

Ifølge Listhaug, som tidligere har karakterisert det norske avtalesystemet for landbruk som «kommunistisk», blir det ikke noe tillegg å hente for bøndene.

– Landbrukspolitikken har jo mer enn før blitt stortingspolitikk. Hvor viktig er det for Frp å få gjennomført en nulloppgjør eller kutt i jordbruksoppgjøret, opp mot samarbeidet med Venstre og KrF?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer ikke til å kommentere tilbudet som kommer snart, og blir forankret i regjeringen. Sånn er spillereglene, sier Siv Jensen til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vag om flyktninge-penger til kommunene

Et annet forslag til Frps landsmøte går ut på en stykkprisfinansiering til kommuner som sier seg villig til å bosette noen av de 5000 flyktningene som venter på et sted å bo.

Flere kommuner som har fulgt oppfordringen om å ta imot flyktninger, hevder at kostnadene blir høyere enn det de får fra staten til dekning.

– Hva mener du om stykkprisfinansiering om bosetting av flyktninger: Bør staten garantere fullfinansiering av kommunenes faktiske kostnader med hver enkelt?

– Det regjeringen har gjort, er å øke integreringstilskuddet. Men dette er en debatt som handler om flere ting, nemlig hvordan vi skal klare å bosette 5000 flyktninger som fortsatt sitter i mottak, uten tvang. For tvang liker vi ikke.

– Er det ikke da et godt tiltak å love å dekke kostnadene med bosetting av flyktninger fullt ut?

– Regjeringen diskuterer løpende incentiver, svarer Siv Jensen.