Meny

Carlsen vant komfortabelt i Aserbajdsjan

Magnus Carlsen vant igjen, denne gangen Vugar Gasjimovs minneturnering i Aserbajdsjan. Foto: Walter Bieri (Keystone/AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen (23) slo italieneren Fabiano Caruana (21) i 10. og siste parti onsdag og vant dermed Vugar Gasjimovs minneturnering i sjakk.
Sjakk: Vugar Gasjimovs minneturnering:
Vugar Gasjimovs minneturnering sjakk onsdag, 10. og siste runde (spillere med hvite brikker nevnt først):

 

Magnus Carlsen, Norge – Fabiano Caruana, Italia 1-0, Sjakhrijar Mamedjarov, Aserbajdsjan – Sergej Karjakin, Russland 0,5-0,5.

Fortsatt i spill: Hikaru Nakamura, USA – Teimour Radjabov, Aserbajdsjan.

Stillingen: 1) Carlsen 6,5, 2) Caruana 5,5, 3) Karjakin 5, 4) Nakamura 4,5, 5) Mamedjarov 4,5, 6) Mamedjarov 3.

I det 49. trekket ga italieneren opp. Partiet åpnet ganske jevnt, men etter et par ikke helt optimale trekk av Caruana fikk Carlsen raskt et overtak med sine hvite brikker som han aldri ga fra seg.

Rett før det var spilt fem timer var kampen over i Aserbajdsjan.

– Jeg fikk en god start i et interessant og komplisert parti, men jeg fikk en bedre avslutning inn mot tidskontrollen, og det ble avgjørende sa Carlsen til TV 2.

Carlsen vant turneringen med 6,5 poeng etter fem seirer, tre remis og to tap. Han fikk 2,5 poeng i de fem første kampene, og han fikk sterke fire poeng på de fem siste kampene.

Det ene tapet kom nettopp mot Caruana som den gang spilte med hvite brikker.

Dette var den andre turneringen av et visst format som Carlsen har spilt etter at han ble verdensmester sist år, og han vant begge. Den første var i Zürich tidligere i år.

Ikke VM-forberedelser

Carlsen poengterte at han ikke bruker disse turneringene som forberedelser til den kommende VM-returkampen mot inderen Viswanathan Anand.

– Nei, det fungerer ikke slik. Slike turneringer som dette er bra som trening, men ikke til forberedelser til en VM-kamp, sa Carlsen.

Han var glad, sliten og fornøyd etter seieren.

– Jeg har likt meg her. En topp organisert turnering. Det var noen gode øyeblikk, og det var noen mindre gode. Jeg kom bra tilbake i andre halvdel etter et par dårlige kamper, sa Carlsen.

– Jeg er veldig glad for å ha vunnet denne turneringen. Det var ikke så åpenbart halvveis at det skulle gå sånn, sa Carlsen til TV 2.

Måtte vinne

Nordmannen måtte vinne onsdagens kamp for å vinne turneringen på poeng. Det klarte han også. Fabiano Caruana kan være en mulig VM-motstander for Carlsen med tiden.

Hvis onsdagens kamp hadde endt i remis ville Carlsen ha likevel ha vunnet turneringen, men da med flere seirer enn Caruana.

Tapet til tross, Caruana ble nummer to i turneringen som ble arrangert til minne om Vugar Gasjimov. Den aserbajdsjanske sjakkspilleren døde i januar, bare 27 år gammel.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus