Kvinne tiltalt etter brann – kreves for 22 millioner

En kvinne er tiltalt for å ha forårsaket storbrannen i Bergen sentrum i fjor vår. Hun kan bli avkrevd 22 millioner kroner i erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen menneskeliv var i fare, men de materielle skadene ble store da det begynte å brenne i en bygård i Lille Øvregate, Bergen skolemuseum og det fredede kirkebygget St. Jørgen ved Lepramuseet i Bergen 11. april i fjor.

En kvinne i 40-årene meldte seg til politiet kort tid etter og innrømmet at hun sto bak brannstiftelsene. Nå er det tatt ut tiltale mot henne, og rettssaken skal etter planen avholdes i juni, skriver Bergens Tidende.

I tiltalen tas det forbehold om å kreve erstatning fra den tiltalte kvinnen.

– Kostnadsberegningene er ikke helt klare ennå. Foreløpig ligger overslagene på cirka 22 millioner kroner totalt, for skadene på bygården og kirken, sier statsadvokat Benedikte Høgseth til avisen.

Kvinnen er funnet strafferettslig tilregnelig. Hennes forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, sier imidlertid at saken handler mer om psykiatri enn om brannstiftelse.

– Hun har sagt at det hun gjorde var et skrik om hjelp. Like før brannstiftingene i sentrum ba hun om frivillig plassering på Sandviken sykehus. Hun var for syk til å være på det distriktspsykiatriske senteret der hun oppholdt seg, sier advokaten, som tror brannene kunne vært unngått om kvinnen hadde blitt innlagt på sykehuset.

Personvernpolicy