Frp åpner for å gå utenom Venstre og KrF

Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg forbereder seg på kritiske tilbakemeldinger fra et utålmodig landsmøte, men ingen av dem mener å kunne spore noen misnøye med Frps innsats i regjering så langt. Osdag orienterte de to pressen om det kommende landsmøtet som starter fredag ettermiddag
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg forbereder seg på kritiske tilbakemeldinger fra et utålmodig landsmøte, men ingen av dem mener å kunne spore noen misnøye med Frps innsats i regjering så langt. Osdag orienterte de to pressen om det kommende landsmøtet som starter fredag ettermiddag Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Småpartiene Venstre og KrF har uforholdsmessig stor innflytelse over norsk politikk, mener Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere i Frp irriterer seg over den sterke forhandlingsposisjonen som vippepartiene KrF og Venstre fikk etter valget i fjor høst. Mange beskriver støttepartienes innflytelse som uforholdsmessig stor, stemmetallet tatt i betraktning.

På spørsmål fra NTB om han er enig i dette, svarer Sandberg enkelt og greit:

– Ja, det er jeg.

Nå varsler han at det vil komme saker framover, der regjeringen går utenom støttepartiene og søker et alternativt flertall med andre.

Les også: Stolte, sultne og kostnads-kontrollerende

Kan gå utenom

– I tilfeller hvor vi ikke når fram med våre politiske ønsker i samtaler med KrF og Venstre, så står vi fritt til å skape politikk i samarbeid med andre partier. Samtidig trenger vi ikke å bli enige med begge partiene for å skaffe flertall, det holder med ett av dem. Det ligger en mulighet der også, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg har selv antydet at det kan bli aktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet om en strengere asylpolitikk, selv om regjeringspartiene nettopp har skrevet under en politisk avtale om dette med Venstre og KrF.

– Våre folk ute i landet må ikke gå rundt og tro at avtalen med KrF og Venstre styrer regjeringens innvandringspolitikk. Den styrer veldig lite, sa Sandberg til Klassekampen onsdag.

På Frp-ledelsens pressekonferanse i forkant av landsmøtet, fikk han støtte for sitt syn fra partileder Siv Jensen.

– Det kan dukke opp saker som ikke er nedfelt i denne avtalen. Da skal vi først henvende oss til KrF og Venstre, men så står vi fritt til å vende oss til andre, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett konkret eksempel der denne manøveren kan bli aktuell, er forbudet mot tigging. Venstre og KrF avviser et nasjonalt tiggeforbud, mens Senterpartiet ønsker dette innført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spente

Både Jensen og Sandberg forbereder seg på kritiske tilbakemeldinger fra et utålmodig landsmøte, men ingen av dem mener å kunne spore noen misnøye med Frps innsats i regjering så langt.

– Det er snarere et spørsmål om å få ut informasjon om hva vi faktisk har gjort og hva vi er i gang med, sier Jensen.

Under landsmøtet blir det først og fremst debatt om hvilke resolusjoner som skal vedtas. Hittil er 67 kommet inn fra ulike deler av partiorganisasjonen. Siv Jensen vil selv ikke si hva hun mener om noen av resolusjonsutkastene. Det er også Per Sandberg forsiktig med.

– Det eneste jeg er sikker på er at resolusjonen om å tillate salg av e-sigaretter blir vedtatt, sier han.

Folkeavstemning om hvorvidt bokmål eller nynorsk skal være offisielt skriftspråk i Norge, er blant spørsmålene landsmøtet skal ta stilling til. Utvidet skoledag og et sunt, daglig måltid til elevene er et annet.

Nei til OL i Oslo, kutt i sykelønnsordningen, IKEA-hytter til flyktninger i teltleirer, mer politi, nei til statlig ekspropriasjon av privat eiendom, nei til vindmøller, nasjonalt forbud mot tigging, reforhandling av EØS-avtalen og vin i butikk er andre eksempler. (©NTB)