Norsk islamist (25) drept i Syria

Ubaydullah Hussain, Anjem Choudary og Egzon Avdyli. Foto: Quasim Ali
Ubaydullah Hussain, Anjem Choudary og Egzon Avdyli. Foto: Quasim Ali

Den norske islamisten Egzon Avdyli er drept i kamper i Syria. Mannen var en profilert islamist i det norske miljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske organisasjonen Ishan bekrefter at nordmannen er drept i kamp.

Den norsk-albanske mannen forlot Norge og reiste til Syria for tre måneder siden og skal ha deltatt i stridigheter i det borgerkrigsrammede landet.

Les også: Hjemvendte Syria-krigere blir ikke fulgt opp i Norge

Flere drept

Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller Utenriksdepartementet vil bekrefte dødsfallet.

– Vi kan ikke kommentere enkeltpersoner, men vi kan bekrefte at det er flere som er reist fra Norge til Syria som er drept. Det er farlig å reise til Syria, og vi gjentar advarselen som vi tidligere har gått ut med, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Egzon Avdyli er tidligere omtalt flere ganger som talsperson for den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Overfor ABC Nyheter blir det framhevet at Avdyli har trukket seg vekk fra Profetens Ummah og den siste tiden mer operert som bøssebærer og organisator av pengeinnsamlinger.

Før ham har også andre medlemmer av det samme miljøet vært i Syria.

Etter hva NTB kjenner til, skal mellom fem og ti personer som har reist fra Norge til Syria nå være drept. Tall fra PST viser at de regner med at rundt 40 personer har reist fra Norge, men de understreker at det kan være store mørketall knyttet til hvor mange som er reist.

Les også: – Det vil komme angrep i Vesten

– Må tas på alvor

Forfatter Lars Akerhaug har skrevet boken «Norsk Jihad». Han sier til NTB at han vet om at minst fem personer som er reist fra Norge til Syria og som er drept. Han sier at han personlig kjenner til at fem eller seks personer som befinner seg i det krigsherjede området nå og at det totalt dreier seg om 10-20 personer som har deltatt i strid for Al-Qaida-allierte grupper.

– Dette dødsfallet viser at dette er et miljø som ikke bare snakker og ikke bare oppfordrer andre til å reise, men at de også reiser selv. Flere av dem med tilknytning til Profetens Ummah og tilsvarende grupper ble tidligere anklaget av andre muslimer for å være såkalte sofa-jihadister, sier Akerhaug.

– Det viser at vi må ta dette miljøet på alvor, understreker han.

Les mer: – Flere og flere nordmenn reiser til konfliktområder

Personvernpolicy