Midt i voldsbølgen går irakerne til urnene

Folk spaserer forbi valgkampplakater i Bagdad. Irak har de siste ukene vært preget av både valg og vold. Foto: Yahya Ahmad / Reuters / NTB scanpix
Folk spaserer forbi valgkampplakater i Bagdad. Irak har de siste ukene vært preget av både valg og vold. Foto: Yahya Ahmad / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Irak herjes av den verste volden på mange år, går irakerne til urnene. Statsminister Nuri al-Maliki søker gjenvalg i det første valget siden USA trakk seg ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakerne har en lang liste med klager til styresmaktene, blant dem elendige offentlige tjenester, massiv korrupsjon og galopperende arbeidsledighet.

Men valgkampen har først og fremst dreid seg om Malikis forsøk på bli gjenvalgt til en tredje periode og sikkerhetssituasjonen som er blitt dramatisk verre de siste månedene.

Over 20 millioner velgere kan velge mellom over 90.000 kandidater til 328 seter i nasjonalforsamlingen når dørene til valglokalene åpnes klokka 7 lokal tid.

Ingen partier ventes å vinne flertall, og det kan derfor bli vanskelig å danne en regjering selv om Malikis valgallianse som ventet vinner flest mandater.

ISIL truer

Maliki som utfordres av både sunnimuslimske og sjiamuslimske kandidater, framstiller seg selv som den som kan forsvare det sjiamuslimske fellesskapet mot de sunnimuslimske opprørerne i ISIL – Den islamske staten i Irak og Levanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordi ISIL har kontrollen i deler av Anbar-provinsen, inkludert Falluja, er 450.000 mennesker på flukt, og det blir umulig å avholde valg i 70 prosent av Anbar og i byen Falluja.

Maliki har lovet å hindre ISIL i å ta seg inn i Bagdad, men han har selv ikke hatt makt nok til å gjenerobre Falluja som ISIL tok kontrollen over i begynnelsen av fjoråret.

Voldsbølge

Angrep på valglokaler og politiske møter de siste dagene har kastet en skygge over valget og ført til frykt for at mange velgere velger å bli hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag og tirsdag ble over 80 mennesker drept i forskjellige bombeangrep og skyteepisoder rundt om i Irak, i flere tilfeller av selvmordsbombere kledd som soldater eller politi.

Bare i april er over 750 mennesker drept, og uroen er på sitt verste siden borgerkrigen i 2006 og 2007 som kostet titusener av mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marginaliserte sunnier

Det er først og fremst sunnimuslimene som lider under volden, både fordi de ses på med mistenksomhet av sikkerhetsstyrkene, som stort sett er sjiamuslimer, og fordi de terroriseres og må flykte fra ISIL.

Iraks sunnimuslimske politikere kaller Maliki en autoritær leder som har som mål å rasere de sunnimuslimske samfunnene i Irak.

– Vårt folk har ikke nytt godt av det nasjonale partnerskapet og har bare opplevd våpengny, blodets språk, revansje og hevn, oppfordring til sekterisme. Vi har måtte flykte fra terrorisme og militser, sa Malikis hovedrival, Usama al-Nujaifi tirsdag.

Prøvestein

Den kommende perioden blir en test for irakisk demokrati. Sist det var valg i 2010 tok det ni måneder å danne regjering.

Det skjedde mens tusener av amerikanske soldater fortsatt var i landet.

Denne gangen er sunnimuslimske, sjiamuslimske og kurdiske partier samstemt i at Maliki må gå; likevel ventes han å gjøre det bedre enn de andre, siden noen velgere fortsatt ser på ham som deres redningsmann.

– Maliki er fortsatt den sterke mannen som slo til al-Qaida i deres kjerneområde i Anbar, og flertallet av sjiamuslimene ser på ham som han som kan redde dem fra sunnimuslimsk dominans og terrorisme. (©NTB)