Meny

Putin-motstandere frykter innstramming på nettet

Russlands president Vladimir Putin skaffer seg kontroll med internett. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske Føderasjonsrådet, overhuset i Russlands nasjonalforsamling, har godkjent en lov som pålegger strengere begrensninger for nettbrukere og bloggere.

Lovvedtaket ble gjort tirsdag og betraktes av kritikere som et framstøt fra president Vladimir Putin for å stagge opposisjonen på nettet.

Blogger og nettsteder som har over 3.000 besøk per dag, må nå registrere seg som medier.

Myndighetene sier en slik definisjon er nødvendig for å definere hva en blogger er i russisk lovgiving.

Bakgrunn: Nye EU-sanksjoner utløser harme hos Russland

Til taushet

Opposisjonen mener loven gir Putin muligheten til å bringe dem til taushet.

I utgangspunktet får de sjelden anledning til å fremme sine synspunkter på de statlige eller Putin-vennlige TV-kanalene. Derfor har de brukt internett for å opponere mot den tidligere KGB-agenten.

– Den nye politikken er å begrense fri informasjonsutveksling, begrense meningsytringer, det være seg i tekst, tale eller video, sier Anton Nosik, en kjent russisk blogger og internettekspert, til nyhetsbyrået Reuters.

– De vil begrense alt fordi de vil tilbake til «den strålende fortiden», tilføyer han.

Les også: Forsker: – Putin tar det han vil ha

– Kina mer liberalt

– Kina er mye mer liberalt enn det Russland ønsker å få til, mener han, og betegner loven som ukonstitusjonell.

Den internasjonale pressefrihetsgruppen Reportere uten grenser er enig i kritikken og betegner loven som et framstøt for å få kontroll med innholdet på internett.

Statsdumaen, den folkevalgte delen av nasjonalforsamlingen, hadde på forhånd godkjent loven, og den mangler nå bare Putins underskrift for å tre i kraft.

Populære blogger og nettsider må registrere seg hos russiske myndigheter på samme måte som massemedier og etterleve de samme reglene.

Russiske myndigheter avviser kritikken og sier russerne er frie til å mene hva de vil og arrangere protester.

Les også: Russland lover å ikke invadere Ukraina

CIA-prosjekt

Men Putin har fra før beskrevet internett som et CIA-prosjekt og de folkevalgte har godkjent tiltak som gjør at sosiale medier i Russland må ha sine servere i hjemlandet. Selskaper må også bevare opplysninger om brukerne i minst seks måneder.

Med 61 millioner brukere har Russland det raskest voksende internettpublikummet i Europa. Blogger er blitt ansett som en av de få plattformene utenfor Putins rekkevidde.

Redaktøren for en populær nyhetsside på internett, Lenta.ru, ble avskjediget i år og den uavhengige TV Dozhd er tatt av luften. Lederen for VKontakte, Russlands svar på Facebook, er blitt drevet fra stillingen og har forlatt landet.

Regjeringen har også blokkert nettsidene til de to kjente opposisjonelle Aleksej Navalnyj og Garry Kasparov fordi de angivelig «inneholdt oppfordringer til ulovlig virksomhet».

Les også: Putins plan - samler venner på Europas ytterste høyrefløy

Motstand

Samme dag som loven ble vedtatt, sa direktøren for LiveJournal, Russlands største bloggplattform, at selskapet ikke lenger ville oppgi antall brukere for blogger som hadde over 2.500 brukere per dag.

– Alle sammenfall er tilfeldige, sa LiveJournals direktør Dmitrij Pilipenko. Tiltaket fulgte en lignende melding fra Russlands største søkemotor Yandex.

Men russiske myndigheter kan få de tallene de trenger fra andre instanser, påpeker andre.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus