Frp fra kuttkrav til økning av bensinavgiften

Bensinprisene har økt med Siv Jensen som finansminister. Dette skyldes inflasjon. Foto: NTB scanpix
Bensinprisene har økt med Siv Jensen som finansminister. Dette skyldes inflasjon. Foto: NTB scanpix

Fremskrittspartiet krevde i opposisjon at bensinavgiften måtte settes ned, men med partiet i regjering har avgiften økt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 fastslo partileder Siv Jensen at Frp ønsker å sette ned bensinavgiften. To år senere sa hun at avgiften måtte ned med én krone. Under den borgerlige regjeringen har avgiften økt, noe som i år kan gi staten en ekstrainntekt på 430 millioner kroner. Bare siden nyttår har bensinavgiften økt med 14 øre og dieselavgiften med ni øre, skriver VG.

Statoil satte tirsdag listeprisen på en liter blyfri bensin opp til 15,78 kroner. Av dette går 60 prosent, eller 9,50 kroner, rett i statskassa. Andelen for diesel er rundt 50 prosent.

Finansminister og partileder Siv Jensen kunne ikke kommentere saken tirsdag, men statssekretær Jørgen Næsje (Frp) understreker på vegne av Jensen at de 430 millionene skyldes en generell prisjustering av bensinavgiften.

– Det er altså ikke snakk om en reell avgiftsøkning, men en inflasjonsjustering. Dette er vanlig praksis. Hvis vi ikke hadde økt med de 14 ørene fra nyttår, så hadde det jo i realiteten vært en reduksjon i bensinavgiften, sier Næsje.

Selv om han innrømmer at Frp har lovet nettopp reduksjon i bensinavgiftene i sine alternative budsjetter, så understreker han at partiet har fått til andre skatte- og avgiftslettelser, som de også har lovet velgerne.

Personvernpolicy