Siste timer for «24»

BAUER ER TILBAKE: Agent Jack Bauer gjeninntar skjermen i Kiefer Sutherlands skikkelse, for en niende og siste runde, fra 6. mai.  FOTO: Fox
BAUER ER TILBAKE: Agent Jack Bauer gjeninntar skjermen i Kiefer Sutherlands skikkelse, for en niende og siste runde, fra 6. mai. FOTO: Fox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dramarevolusjon har utspilt seg på TV-skjermen siden årtusenskiftet. Nå vanker et siste gjensyn med en av pionerene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kjent og blodtilsmurt Hollywood-fjes ligger på et iskaldt britisk betonggulv og holder seg for ørene. Murpussen drysser i det fordums fabrikklokalet idet det fylles av en fryktinngytende baryton.

– Aaah, aaah, jeg trenger lege her! brøler Kiefer Sutherland slik bare agent-alteregoet Jack Bauer kan.

Snart, mens alt ser og høres som mørkest ut, klinger en mildere, blidere stemme fra periferien.

– Og kutt, folkens! Takk skal dere ha!

Ut av skyggen

Innspillingsstedet er hemmelig når niende sesong av «24» blir til på et industriområde i Vest-London. Men fra 6. mai dukker resultatet opp på norske fjernsynsskjermer, fire vintrer etter forrige runde. Dermed vanker det et siste gjensyn med en av pionerene innen dramarevolusjonen vi har fått servert med atlanterhavsstrømmen siden sen-90-tallet.

«Sopranos», «Seks fot under», «Lost», «The Wire», «The Shield», «Mad Men», «Boardwalk Empire», «Breaking Bad»: Takket være kvalitetsbevisste og nytenkende føljetonger har TV-formatet en gang for alle tatt skrittet ut av kinolerretets skygge. Og selv om kabelkanaler som HBO har vært pådriveren framfor noen, har nettverkshow som «24» komplettert bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som Yvonne Strahovski, australieren som spiller Bauers etterretningskollega Kate Morgan, sier det:

– Det var en av de første seriene der du skaffet deg DVD-boksen og så alle episodene i samme slengen.

Saken fortsetter under bildet'24» STRAKE: – Dette var en av de første seriene der du skaffet deg DVD-boksen og så alle episodene på rappen, hevder Kiefer-kollega Yvonne Strahovski, som spiller Kate Morgan i serien. FOTO: Fox'24» STRAKE: – Dette var en av de første seriene der du skaffet deg DVD-boksen og så alle episodene på rappen, hevder Kiefer-kollega Yvonne Strahovski, som spiller Kate Morgan i serien. FOTO: Fox

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«24»

* Amerikansk TV-serie introdusert høsten 2001, av Joel Surnow og Robert Cochran.

* Jack Bauer (Kiefer Sutherland) er den eneste av rollefigurene som har vært med i samtlige 192 episoder så langt.

* Hver sesong har representert ett døgn i Bauers liv, hvilket betyr at handlingen utspiller seg i «real time».

* «24: Live Another Day» er innspilt i Sutherlands fødeby London, der Bauer-skikkelsen er fordrevet i eksil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Sesongpremiere på Viaplay 6. mai

Barn av 80-tallet

Sutherland selv er mer ydmyk på egne vegne når han stiller til intervju etter scenen sin, i en stram eim av fersk sigarettrøyk.

– Vi var en del av den, skjønt jeg føler revolusjonen startet tidligere, brummer han, og spoler tilbake til perioden 1981– 1987.

Da herjet «Hill Street Blues», et «annerledes» politieventyr signert den senere «NYPD Blue»-skaperen Steven Bochco, NBCs sendeflater.

Saken fortsetter under bildetKAMMERDRAMA: Suksessprodusenten Steven Bochco beveget seg fra 'Hill Street Blues» til beslektede 'NYPD Blue». FOTO: ABC / NTB scanpix.KAMMERDRAMA: Suksessprodusenten Steven Bochco beveget seg fra 'Hill Street Blues» til beslektede 'NYPD Blue». FOTO: ABC / NTB scanpix.

– Det endret ting for meg som ung TV-titter, forteller en slank og svartkledd Sutherland.

– Og så fantes det ingenting som kunne måle seg på evigheter – til «Akutten» kom. Jeg husker jeg regisserte en film selv på den tida, og ble utrolig imponert over hvor høy produksjonsverdi de fikk ut av det sykehuset, hver uke og hver time. Ja, det var også et veldig viktig show, tuftet på glimrende manusarbeid. Mye av dette står og faller tross alt med skrivingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetHELSEBRINGENDE: Sutherland legger inn et ord for George Clooney og 'Akutten», som debuterte allerede i 1994. FOTO: NBC / NTB scanpixHELSEBRINGENDE: Sutherland legger inn et ord for George Clooney og 'Akutten», som debuterte allerede i 1994. FOTO: NBC / NTB scanpix

Dypt menneskelig

Brett Martin, forfatter av bestselgeren «Difficult Men: Behind the Scenes of a Creative Revolution», starter sin analyse med det dystre fengselsfenomenet «Oz» (1997– 2003). Ifølge ham bød den nye gullalderen på historier som var atskillig mer «tvetydige og kompliserte» enn de pleide å være, presentert gjennom «miserable, moralsk tvilsomme, komplekse og dypt menneskelige» skikkelser.

Saken fortsetter under bildetRADARPAR: 'Breaking Bad», med Bryan Cranston og Aaron Paul, ble avviklet i fjor høst, til fansens store sorg. FOTO: Frank Ockenfels / TT / NTB ScanpixRADARPAR: 'Breaking Bad», med Bryan Cranston og Aaron Paul, ble avviklet i fjor høst, til fansens store sorg. FOTO: Frank Ockenfels / TT / NTB Scanpix

– Folk begynte å skrive om emner som var både tabubelagte og nisjeorienterte, kommenterer Sutherland, som har vunnet Emmy, Golden Globe og dobbel SAG-pris for Bauer-jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han eksemplifiserer med David Chases «Sopranos» og Darren Stars «Sex and the City».

Saken fortsetter under bildetFAMILIÆRT: 'Sopranos» var bare én av de 'moralsk tvilsomme, komplekse og dypt menneskelige» TV-familiene som ble introdusert oppunder årtusenskiftet. FOTO: Will Hart / TT / NTB ScanpixFAMILIÆRT: 'Sopranos» var bare én av de 'moralsk tvilsomme, komplekse og dypt menneskelige» TV-familiene som ble introdusert oppunder årtusenskiftet. FOTO: Will Hart / TT / NTB Scanpix

– Først får vi møte et ektepar der den ene lever en normal forstadstilværelse, mens den andre opererer som mafiaboss. Det var kult, og noe vi ikke hadde sett før. Så, i «Sex og singelliv», får vi en komedie som ikke bare drøfter alt fra seksualitet til aids, men som problematiserer hvorvidt heltinnen burde skamme seg over at hun er mer glad i sko enn mennesker. Det vakte begeistring hos dem som kjente seg igjen. Jeg tror alle disse elementene virket inn.

Brennaktuelt

En av styrkene til Howard Gordons «24» var at den, med sitt toppolitiske terrorsøkelys, bokstavelig talt var sprengstoff da den ble introdusert av Fox den skjebnesvangre høsten 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– «11. september» gjorde den smertelig aktuell, påpeker Sutherland.

– Senere diskuterte vi kjemiske våpen parallelt med at de knep en kar på grensa fra Canada med anthrax. Dernest kom rapportene om den kinesiske computerspionasjen. Du skulle nesten tro at Howard blar opp i avisa og spør seg: «Hva er det absolutt verste som kan inntreffe om trekvart år?»

I så fall er det ikke rart at Jack skriker.