Meny

Øystein Mæland ny sjef ved Ahus

Tidligere politidirektør, Øystein Mæland, er ansatt som ny administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere politidirektør Øystein Mæland (54) er ansatt som ny administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus. Han tar over etter konstituert direktør Stein Vaaler.
Øystein Mæland:
  • Øystein Mæland (54) er født på Rjukan i Telemark. Han er utdannet lege og er spesialist i psykiatri.
  • Fra 2004 til 2009 var Mæland divisjonsdirektør for psykiatri på Ullevål universitetssykehus (2004-09), før han ble klinikksjef for psykisk helse og rusbehandling ved Oslo universitetssykehus og var det frem til 2011.
  • Mæland har også en politisk karriere. Fra 1979 til 1982 ledet han AUF i Oslo. Han har også vært politisk rådgiver i Utenriksdepartementet (1994-97) og statssekretær i Justisdepartementet (1994-97 og 2000-01).
  • Mæland er en venn av Jens Stoltenberg og var også Ap-lederens forlover.
  • Han overtok jobben som politidirektør etter Ingelin Killengreen bare uker før terrorangrepene 22. juli 2011. Han trakk seg i august 2012 og begrunnet det med at han ikke lenger hadde den nødvendige tilliten til å fortsette i stillingen.
  • Mæland og hans ektemann har fått to barn ved hjelp av surrogatmødre i USA, hvor surrogati er lovlig, i motsetning til i Norge.
  • Fra august 2013 har Øystein Mæland vært assisterende direktør i Helsedirektoratet.
  • Tirsdag ble det kjent at han overtar jobben som administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

(Kilder: Store Norske Leksikon, NTB)

Hulda Gunnlaugsdottir gikk av i høst blant annet fordi hun ikke fikk igjennom å pålegge sykepleierne en hardere helgeturnus.

Ansettelsen av Mæland har gått hurtig. Onsdag 2. april ble Per Christian Voss utnevnt til ny styreleder etter Göran Stiernstedt. Fire uker senere kunne Stiernstedts etterfølger presentere Ahus' nye administrerende direktør.

– Det har vært konkurranse om stillingen helt til det siste, og jeg vil takke Stein Vaaler for at han har vært villig til å lede Ahus siden 15. oktober 2013. Han har vært en meget dyktig leder ved Ahus siden april 2007 i ulike roller. Stein Vaaler (61) går nå ut i overlegepermisjon, sier Voss.

Mæland kommer fra stillingen som assisterende helsedirektør, en stilling han har hatt siden august 2013. Han ble enstemmig ansatt av styret ved Ahus tirsdag og tiltrer 12. mai.

Trygt sykehus

Den nye direktøren sier at sykehuset har vært gjennom krevende prosesser, men fortsatt har utfordringer som må løses i fellesskap.

– Jeg er overbevist om at vi kan lykkes med å gjøre Ahus til et enda bedre sykehus, der pasientene kan føle seg trygge på at de får den beste behandling og et sted der alle er stolte over å jobbe, sier han i en pressemelding.

Voss uttaler at Mæland er meget godt kvalifisert for en av de mest krevende lederutfordringene i norsk helsetjeneste.

– Han kjenner norsk helsevesen meget godt og har selv jobbet som psykiater, han har ledet psykiatrien ved Oslo universitetssykehus, og han har hatt viktige lederoppgaver som politidirektør og nå assisterende helsedirektør, sier Voss.

Styrelederen trekker fram at Mæland også har en dyp samfunnsforståelse og politisk forståelse som tidligere statssekretær i flere Ap-regjeringer.

Han var politidirektør og sjef for Politidirektoratet i 2011, men trakk seg med øyeblikkelig virkning 16. august året etter, i kjølvannet av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

Det skjedde etter at daværende justisminister Grete Faremo (Ap) samme dag sa seg inhabil i tjenesteforhold som angikk ham. Mæland begrunnet sin beslutning med at han ikke lenger hadde den tilliten han trengte for å fortsette i stillingen.

Ønsket ikke å slutte

I og med at Mæland nå slutter som assisterende helsedirektør, utnevner helsedirektør Bjørn Guldvog de midlertidige divisjonsdirektørene Cecilie Daae og Christine Bergland til assisterende direktører.

– I utgangspunktet har jeg ikke ønsket å slutte i Helsedirektoratet, men når jeg fikk en mulighet til å gå inn i en av de mest spennende lederstillingene i norsk helsevesen, kunne jeg ikke la den anledningen gå fra meg, sier Øystein Mæland.

De to assisterende direktørene tiltrer 30. mai, en for e-helseområdet og en som skal avlaste helsedirektøren. Bergland blir assisterende direktør blant annet for e-helse.

– De siste tre årene har e-helse-feltet vokst fram som et tydelig satsingsområde, og vi har fått store oppgaver som for eksempel kjernejournal av Helse- og omsorgsdepartementet. For å kunne delta på relevante arenaer og tydeliggjøre styringen av e-helsefeltet, ønsker jeg nå å få en assisterende direktør som styrer denne porteføljen, sier Guldvog.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus