Salg av Austre Adventfjord på Svalbard:

Regjeringen vurderer å stoppe Svalbard-salg

Lar Monica Mæland en bit av Svalbard bli solgt til det store utland? Foto: Ragnhild H. Simenstad (NFD)
Lar Monica Mæland en bit av Svalbard bli solgt til det store utland? Foto: Ragnhild H. Simenstad (NFD)

Næringsminister Monica Mæland (H) teller på knappene om staten skal tillate salg av en stor eiendom på Svalbard til kinesiske, russiske eller andre lands aktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om omstridt Svalbard-eiendom:
  • Austre Adventfjord er en privat eiendom på 217,6 kvadratkilometer på Svalbard som strekker seg fra Helvetigfjellet i sørøst til Deltaneset i nordvest.
  • Horn-familiens eiendom Austre Adventfjord ligger i nærheten av Longyearbyen og utgjør 0,35 prosent av landarealet på Svalbard.
  • Den norske stat eier i dag ca. 95 prosent av landarealet på Svalbard. Gjennom selskapene Store Norske Spitsbergen Kull Company AS og Kings Bay Kull Company AS eier staten i tillegg henholdsvis 3,2 prosent og 0,47 prosent.
  • Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) er ansvarlig for forvaltning av statens grunn på Svalbard.
  • Bergverksordningen for Svalbard regulerer retten til å skaffe seg bergrettigheter på Svalbard. Bergverksordningen gir enhver person eller selskaper som er hjemmehørende i stater som har ratifisert Svalbard-traktaten, rett til å skaffe seg bergrettigheter på Svalbard. Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard behandler saker etter Bergverksordningen.

(Kilder: NFD og VG)

VG skrev i dag at en stor, privat eiendom på Svalbard, Austre Adventfjord, er lagt ut for salg.

Det vekker uro blant annet hos Willy Østreng, tidligere direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og president i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning. Han påpeker at Kina ved å kjøpe eiendommen, kan få det fotfestet de lenge har ønsket seg i Arktis.

Området utgjør 0,35 prosent av landarealet på Svalbard, som hovedsakelig eies av den norske stat, men forvaltes etter den internasjonale Svalbardtraktaten.

Fotfeste for Kina?

Østreng ser også med uro på at amerikanske eller russiske interesser kjøper eiendommen. Han og andre foretrekker at den norske stat kjøper Austre Adventfjord der det både er kullforekomster og fritidsbebyggelse.

I fjor fikk Kina også observatørstatus i Arktisk Råd - med norsk støtte. Mens daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ikke ville slippe til Kina så lenge det ikke var mulig å ha politisk kontakt med kineserne, snudde hans etterfølger Espen Barth Eide.

Les også: Arktisk Råd tar fjerne land inn i varmen

– Staten kan sette foten ned

Hva sier så næringsminister Monica Mæland (H), som har ansvaret for forvaltning av statens grunn på Svalbard, til det som nå skjer?

– Er det uaktuelt for staten å kjøpe eiendommen?

– Jeg er kjent med at det foreligger en heftelse på eiendommen. Den kan innebære at det er krav om samtykke fra staten for å selge eiendommen Austre Adventfjord til utenlandske selskaper og statsborgere, skriver Mæland i en epost til ABC Nyheter.

– Nærings- og fiskeridepartementet vurderer nå hvilken betydning denne heftelsen vil få for et eventuelt salg av eiendommen, skriver Mæland.

Ifølge Svalbardtraktaten kan imidlertid borgere av land som har signert den, ikke diskimineres ut fra nasjonalitet.

Departementet har så langt ikke besvart ABC Nyheters spørsmål om Norge kan nekte å gi samtykke til salg av eiendommen til borgere av stater som har signert Svalbardtraktaten.

Krangel bak lukkede dører

Bak salget som industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64), som eier Austre Adventfjord sammen med sine søsken, ligger mislykkede forhandlinger med staten om kullgruvedrift på eiendommen, skriver VG.

– Nærings- og fiskeridepartementet har ikke mottatt tilbud om å kjøpe eiendommen, skriver Monica Mæland til ABC Nyheter.

Det er i strid med hva VG har fått opplysninger om, nemlig at det har pågått langvarige samtaler bak lukkede dører.

I dialogen har Austre Adventfjord AS åpnet for at staten kan kjøpe Horn-familiens eiendom, mot at selskapet får starte kulldrift i egen regi.

Staten har ikke gitt noen form for tilbakemelding og eiendommen er nå for salg, bekrefter advokat Sveinung O. Flaaten i advokatfirmaet Hjort overfor VG.

Personvernpolicy