Meny

Fiskerne delt om sammenslåing av kvoter

FRISTER: Erna Solberg og regjeringen vil ha flere unge inn i fiskeribransjen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskerorganisasjonene deler seg i synet på regjeringens forslag om å la også de minste fiskebåtene samle flere kvoter på en båt.

Det var en lenge varslet nyhet statsminister Erna Solberg (H) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) slapp da de tirsdag besøkte Vesterålen: Regjeringen åpner for at også de minste fartøyene under 11 meter skal få lov til å samle flere kvoter på ett fartøy.

Investere i fremtiden

Tanken er at det skal bli mer lønnsomt for fiskerne å drifte med større kvoter.

– Vi er opptatt av å få ungdom inn i fiskeribransjen og finne nye måter å gjøre det på. Å få flere ungdommer til å satse på fiskeri, dreier seg om å øke driftsgrunnlaget for båtene og å vite at du har en god og stabil inntekt, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Hun sier fiskere på samme måte som andre næringsdrivende må få anledning til å investere for fremtiden i egen arbeidsplass.

Grep for ulønnsomhet

Lederen i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, er sterkt uenig i at sammenslåingen av kvoter (strukturering) gjør de minste fiskebåtene mer lønnsomme. Fiskerne setter seg i gjeld samtidig som inngangsbilletten for ungdom blir dyrere, hevder Kystfiskarlaget.

– Dette er et grep for å gjøre denne gruppen ulønnsom. Det er et unødvendig grep fordi det ikke er overkapasitet i denne gruppen. Den økonomiske motivasjonen i dette forslaget blir å kjøpe og selge kvoter og på den måten få fortjeneste til rederne, sier Pedersen.

Likebehandling

Norges Fiskarlag hilser på sin side forslaget velkomment. Fiskerlagsleder Kjell Ingebrigtsen ser først og fremst en likebehandling med de større fartøyene som lenge har anledning til å slå sammen flere kvoter på ett fartøy.

– Dette forslaget er i tråd med det landsmøtet i Norges Fiskarlag ønsker. Alle er ikke helt enige. Fiskarlaget i Nordland er imot strukturering for båter under 11 meter. Men fiskarlaget er prinsipielt for strukturering i fiskeflåten. Strukturering gjør det mer lønnsomt å ha mannskap om bord, sier Ingebrigtsen til NTB.

Han varsler at Fiskarlaget vil gå imot tidsbegrensningen på 20 år for strukturkvotene som ligger i forslaget.

– Vi ønsker ikke noen tidsbegrensning av kvotene. Jeg har vanskelig å forstå hvorfor det skal være nødvendig å begrense dette til 20 år. Det er kort tid, sier Ingebrigtsen.

Foreløpig tidsbegrensning

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker ønsker heller ikke tidsbegrensning av strukturkvoter. I regjeringserklæringen tar Solberg-regjeringen til orde for evigvarende strukturkvoter.

– Dette forslaget er tilpasset det regimet vi har i dag. Tidsavgrensede kvoter er en del av regjeringserklæringen som vi jobber med hvordan vi skal realisere. Den saken må vi til Stortinget med, og der må vi finne framtidas løsning. De 20 årene må forstås slik at det er dette som er dagens ramme, sier Aspaker.

Regjeringen foreslår også at ungdom under utdanning til fiskerifagene skal få egne kvoter. Allerede fra høsten skal lærlinger få med seg en ekstra kvote i lærlingtiden.

– Det skal gjøre det mer attraktivt å ta inn lærlinger i fiskebåtene, sier fiskeriminister Aspaker til NTB.

Skeptisk fisker med liten båt

Fisker Magnus Andersen var en av fiskerne som tirsdag møtte Aspaker på Andøya. Han har to båter under 11 meter og vil kunne nyte godt av regjeringens forslag om å også la de minste båtene samle flere kvoter på en båt. Likevel er han skeptisk.

– Jeg tror det kommer til å ødelegge for rekruttering, fordi båter og kvoter kommer til å bli dyrere, sier Andersen til NTB.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus