– Latter er bra for hjernen

– TRENINGSØKT FOR HJERNEN: Det å le hjertelig gir en umiddelbar positiv effekt på hjernen, ifølge forskerne bak ny studie. Foto: Shutterstock.com
– TRENINGSØKT FOR HJERNEN: Det å le hjertelig gir en umiddelbar positiv effekt på hjernen, ifølge forskerne bak ny studie. Foto: Shutterstock.com

En real latterkule kan være bra for helsen, hjernen og hukommelsen, ifølge ny forskning. Forskerne sammenligner effekten med den som oppnås ved sann meditasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En god latter forlenger livet» heter det. Og ny forskning antyder at man virkelig har godt av noen skikkelige latterkuler om dagen.

Det er forskere ved Laom Linda University i California som har sett på effekten av latter.

Deres undersøkelser viser at det le er en enkel og medikamentfri måte å redusere nivået av stresshormonet kortisol, samt å holde hjernen skarp og frisk, melder AFP Relaxnews.

Men det holder altså ikke å trekke på smilebåndet eller humre litt. For best effekt kreves det at du ler skikkelig.

Når du gapskratter oppnår hjernen samme effekt som ved det som regnes som «sann meditasjon», ifølge den lille studien.

Les også: Forskere anbefaler alle over 50 år om å spise ett eple om dagen

– Jo mindre stress, jo bedre hukommelse

Forskning har vist at stresshormonet kortisol kan skade visse nerveceller i hjernen, noe som kan virke negativt på hukommelsen og læringsevner.

De amerikanske forskerne ønsket å undersøke om latter kunne påvirke de negative effektene av kortisol. Dette testet de ved å få 20 friske eldre mennesker til å se en 20 minutter lang morsom video, som fikk dem til å le. En gruppe med 20 eldre som hadde diabetes fikk også se videoen. En kontrollgruppe med 20 andre friske eldre mennesker fikk sitte og slappe av og gjøre ingen ting i 20 minutter.

Begge gruppene ble bedt om å gjennomføre hukommelsestester. Forskerne tok også spyttprøver for å måle kortisolnivået til deltagerne.

Les også: – Lykke er smittsomt

Resultatene viste at de som hadde sett den morsomme videoen gjorde det vesentlig bedre på hukommelsestestene, og prøvene viste at de hadde lavere nivå av stresshormonet. De friske eldre hadde best resultater på hukommelsestesten, mens de eldre med diabetes hadde mest positivt utslag på kortisolnivåene.

– Det er enkelt; jo mindre stress du opplever, dess bedre er hukommelsen din. Humor reduserer stresshormoner, senker blodtrykket, øker blodgjennomstrømningen og løfter humøret, sier Dr. Lee Berk, som er en av forskerne bak studien, ifølge The Daily Mail.

Videre vil det å le eller glede seg over humor øke nivået av endorfiner og dopamin i hjernen, som gir følelse av velvære og belønning. Disse endringene vil igjen bidra til at immunsystemet fungerer bedre, ifølge Berk.

Les også: Forskning viser hvor de ulike følelsene virker i kroppen

– Umiddelbar positiv effekt

Hos mennesker måler man fem vanlige typer hjernebølger: Alfa-, beta-, gamma-, delta- og thetabølger. Disse svinger med forskjellig hastighet, avhengig av hvilke aktiviteter som foregår i hjernen.

Berk forklarer videre at en skikkelig latterkule endrer hjernebølgene til gammafrekvensen, noe som også virker positivt på hukommelsen. Han beskriver det som en slags treningsøkt for hjernen.

– Hjertelig latter gir umiddelbart samme hjernebølgefrekvens som man kan måle hos folk som oppnår sann meditasjon, sier forskeren ifølge avisen.

– Dette gjorde at deltagerne følte seg i stand til å tenke klarere og har mer helhetlige tanker.

Han mener dette er nyttig for folk som står foran en større og krevende oppgave:

– En god latter vil få dem til å føle seg mer fokuserte, sier forskeren.

Les også: – Facebook-humør smitter til venner

– Le hver dag

Hovedforfatter av studien, doktor Gurinder Bains, sørger selv for å le godt hver dag:

– Det å lære og huske blir mer utfordrende etter hvert som vi blir eldre. Å le med venner eller å se på et 20 minutter langt humorprogram på TV, som jeg gjør daglig, hjelper meg å takle hverdagens stress, sier han ifølge ABC News.

Han anbefaler alle å le mer hver dag.

– Det vil bedre livskvaliteten din, sier Bains til ABC News.

Forskeren mener også at studien antyder at eldre mennesker med hukommelsesproblemer vil kunne ha nytte av humor- og latterterapi.

Personvernpolicy