Meny

Forsvaret brøt ikke likestillingsloven i Dedichen-saken

Kontreadmiral Louise Kathrine Dedichen. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingsloven ble ikke brutt da Louise Kathrine Dedichen ble utnevnt til kontreadmiral og sjef for Forsvarets skolesenter i 2008, konkluderer et flertall i Høyesterett.

En av de andre søkerne til skolesenterjobben følte seg forbigått ved utnevnelsen og mente Forsvaret ga Dedichen ulovlig fortrinnsbehandling fordi hun er kvinne.

Saken har gått gjennom flere rettsrunder. I Oslo tingrett ble Forsvarsdepartementet frikjent, mens Borgarting lagmannsrett i ankesaken mente at likestillingsloven ble brutt.

Nå har Høyesterett sagt sitt. Et flertall på fire av fem dommere mente i likhet med tingretten at det ikke ble lagt avgjørende vekt på kjønn ved utnevnelsen.

– Når man vurderer alle omstendigheter samlet og i lys av min konklusjon om at det var saklig og forsvarlig å anse Dedichen som den best kvalifiserte søkeren til stillingen, har jeg likevel kommet til at argumentet om at hun var kvinne, bare var et tilleggsargument og ikke avgjørende for utnevnelsen, uttaler førstvoterende dommer.

Mannen som følte seg forbigått og hans partshjelper Befalets Fellesorganisasjon må betale 312.500 kroner i sakskostnader.

Les også: Diskriminering sikret vår første kvinnelige admiral

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus