Sør-Koreas president ber om unnskyldning

Sør-Koreas president Park Geun-hye ber om unnskyldning for at myndighetene ikke kunne hindre ferjekatastrofen for snart to uker siden. Hun lover å forbedre den nasjonale sikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 191 mennesker er bekreftet døde etter at ferja Sewol havarerte 16. april, og. Fortsatt er over 100 mennesker savnet. Park uttrykte tirsdag sin dype beklagelse, to dager etter at statsministeren gikk av som følge av tragedien.

– Jeg beklager så sterkt at jeg ikke har vært i stand til å rette opp feil som har eksistert lenge, og latt en slik ulykke finne sted, sa Park til sin regjering. Unnskyldningen ble sendt direkte på sørkoreansk TV.

Se også: Her reddes kapteinen før skoleelevene

Kraftig kritikk

Parks regjering har fått kraftig kritikk for korrupsjon og utilstrekkelige sikkerhetsregler som kan ha ført til katastrofen. Blant annet blir det hevdet at ferja hadde for mange passasjerer og at passasjerlistene var ufullstendige.

Regjeringen i Seoul vil nå opprette et eget departement for nasjonal sikkerhet, som skal ta seg av større ulykkeshendelser. Departementet skal sortere under statsministerens kontor, kunngjorde presidenten tirsdag,

– Hele regjeringen bør delta i arbeidet med sikkerhetstiltak som kan komme befolkningen til gode. Innstillingen må være at vi skal bygge opp igjen landet fra grunnen av på dette området, sa presidenten.

Les også: Hele mannskapet på ulykkesferga er pågrepet

Statsministeren går

Statsminister Chung Hon-won tilbød seg sist søndag gå av som følge av katastrofen med Sewol. President Park sa tirsdag at hun vil godkjenne avskjedssøknaden, så snart situasjonen etter ferjeforliset er brakt under kontroll.

Etterlatte etter de omkomne og mange andre sørkoreanere er rasende over at myndighetene angivelig reagerte altfor sent og svakt på katastrofen. Regjeringen anklages for inkompetanse i sin håndtering av situasjonen.

Alle de 15 høyere offiserene i besetningen er siktet for uaktsomhet.

De anklages for å ha unnlatt å hjelpe passasjerer da Sewol gikk ned to timer etter at ferja hadde sendt ut signal om at den var i havsnød.

Les også: Mannskapet fikk ordre om å forlate ulykkesferje

Personvernpolicy