Meny

1 av 10 rødgrønne statsråder jobber i PR-bransjen

OMSTRIDT: Tidligere statsråd Anne-Grete Strøm Erichsen har gått til kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen, mens Grete Faremo har startet sine egne rådgivningsfirmaer.(Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tiende statsråd fra åtte år med rødgrønn regjering jobber i dag i PR-bransjen, viser en oversikt som Klassekampen har laget.

Oversikten viser at 4 av 40 rødgrønne statsråder har hoppet over til ulike PR-selskaper – Alle profilerte Arbeiderparti-folk. For statssekretærene er det 11 av 117 som har gått samme vei.

Aller flest har gått til First House, som nå har seks tidligere regjeringstopper fra den rødgrønne regjeringsperioden 2005-2013 i sin stall. Dette er tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen, Ketil Lindseth, Morten Wetland, Jan-Erik Larsen, Erlend Fuglum og Torbjørn Giæver Eriksen.

Hanssens tidligere statsrådskollega Anne-Grete Strøm Erichsen har gått til kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen, mens Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Grete Faremo har startet sine egne rådgivningsfirmaer.

Etterlønn

Mandag skrev VG at til sammen fem statsråder og statssekretærer i den avgåtte rødgrønne regjeringen opprettet egne PR-firmaer, pådro seg karantene og fikk utbetalt full etterlønn i tre ekstra måneder.

Alle statsråder og statssekretærer uten annen jobb å gå til får etterlønn i én måned fra de går av, men ifølge avisen endte noen av de mektigste politikerne i Norge opp med seks ganger så mye. Til sammen har de fem fått over 2,6 millioner kroner i etterlønn.

Det er regjeringens karanteneutvalg som avgjør hvilke statsråder og andre politikere som får karantene.

Droppet lobbyforbud

Like før den rødgrønne regjeringen gikk av i fjor, skrinla den forslaget om et toårig lobbyforbud for avgåtte statsråder. Det stred mot anbefalingene fra et offentlig utvalg som regjeringen selv hadde nedsatt og som kunne rammet flere av regjeringsmedlemmene i den rødgrønne regjeringen.

Professor Inge Lorange Backer ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo ledet karanteneevalueringsutvalget som avga sin rapport i 2012. Til NTB sa han i fjor høst at et noe strengere regelverk ville kunnet bidra til å styrke tilliten til offentlig forvaltning og det politiske system i Norge.

Han sier til VG at han ble forbauset over at forslaget om lobbyforbud ble droppet da forslaget ble sendt på høring.

Høygir

Solberg-regjeringen gir nå uttrykk for at det jobbes på høygir med å få vedtatt de nye karantenereglene, og sier det kan bli aktuelt å innføre et lobbyforbud likevel.

– Vi vet at det er utålmodighet på Stortinget etter å få reglene på plass og har som ambisjon at vi skal sende dette fra oss som fort som mulig, sier statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til VG.

Hun sier all erfaring med reglene blir tatt hensyn til når nye regler skal på plass, også de siste avisoppslagene om etterlønn for tidligere statsråder og statssekretærer.

– I tillegg vil vi vurdere og ta stilling til alle spørsmål om regelverket på nytt, sier hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus