Minnesmerke utsatt ett år:Utøya-naboer vil fortsatt kjempe mot minnesmerke

Illustrasjon offentliggjort av Kunst i offentlig rom (KORO) som viser hvordan minnestedet etter 22. juli blir i landskapet på Sørbråten ved Utøya. Foto: Jonas Dahlberg Studio (KORO)
Illustrasjon offentliggjort av Kunst i offentlig rom (KORO) som viser hvordan minnestedet etter 22. juli blir i landskapet på Sørbråten ved Utøya. Foto: Jonas Dahlberg Studio (KORO)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil fortsatt ha Sørbråten som sted for minnesmerket etter terrorangrepet mot Utøya. Naboene varsler at de fortsatt vil kjempe for å få lagt det et annet sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Minnesteder etter 22. juli:
  • Regjeringen har besluttet at det skal lages to nasjonale minnesteder etter terrorangrepene 22. juli.
  • Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.
  • Det ene skal opprettes i det nye regjeringskvartalet, det andre på Sørbråten i Hole kommune, cirka 400 meter nord for Utøya.
  • Et midlertidig minnested skal lages mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka i påvente av ombyggingen av regjeringskvartalet.
  • Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg vant tidligere i år konkurransen om å få utforme minnestedene.
  • I etterkant har det kommet store protester fra naboene ved Sørbråten. De mener det planlagte minnestedet er altfor voldsomt og vil virke retraumatiserende.
  • Prislappen for prosjektene er satt til 27 millioner. I tillegg kommer kostnader til tilrettelegging.
  • Det midlertidige minnestedet i Oslo skal etter planen stå klare innen 22. juli 2015.
  • Mandag ble det klart at åpningen av minnestedet på Sørbråten er utsatt med ett år til 2016.

Etableringen av det omstridte minnestedet ved Sørbråten, på landsiden om lag en halv kilometer fra Utøya, er utsatt ett år.

Det opplyste kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) etter et møte med alle de berørte partene mandag kveld.

Fem år etter

Etter den opprinnelige planen skulle minnesmerket stå klart 22. juli 2015, på dagen fire år etter terrorangrepene.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger på at vi nå bruker noe mer tid. Dette er et nasjonalt minnesmerke, og det er viktig at vi får en god og verdig prosess rundt etableringen av det, sier Sanner til NTB.

Også kulturminister Thorhild Widvey (H) deltok på møtet.

– Jeg føler at det var veldig stor oppslutning og at de er fornøyd med utsettelsen. Vi får noe mer tid til å forankre denne prosessen, sier hun.

Regjeringen ønsker å la reguleringsplanen for området behandles på normalt vis i Hole kommune og åpner også for en bred høring om saken, opplyser Widvey.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kampen er ikke over

Under møtet representerte Jørn Øverby den lokale velforeningen, som har gått kraftig imot det planlagte minnesmerket på Sørbråten.

– Det var en liten seier at vi fikk ett års utsettelse, men et nederlag at Sørbråten fortsatt er valgt som sted for minnesmerket. Kampen er ikke over for vår del. Vi har ett år til å mobilisere på. Vi gir oss ikke, sier Øverby til NTB.

Han sier at det planlagte minnesmerket – et «hugg» i en odde – vil være svært negativt for Utøya-naboene, hvorav mange var med på å frakte folk i båt fra Utøya under terrorangrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har utpekt en nydelig kolle nedenfor E16. Der hører man ikke trafikken, man ser hele Utøya og jeg mener det vil bli et utrolig flott minnested, sier Øverby om stedet han og flere andre Utøya-naboer mener bør velges i stedet.

Ordfører tilfreds

Ordfører Per R. Berger (H) i Hole kommune er tilfreds med utsettelsen og gir statsrådene honnør for å ha tatt tak i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En utsettelse på ett år bidrar til at følelsene kan legge seg litt og prosessene kan bli bra, sier han.

Under møtet mandag fikk han signaler om at kommunen og lokalbefolkningen skal få si sin mening om tiltak for å skjerme dem bedre for trafikken til Utøya enn i dag.

– De er utsatt for sterk trafikk, og folk kommer inn i hagene. Her vil det bli en en mer ryddig og tryggere hverdag, sier ordføreren.