USA og EU innfører nye sanksjoner mot Russland

USAs president Barack Obama innfører nye straffetiltak mot Russland som følge av landets Ukraina-politikk. Foto: Romeo Ranoco (Reuters)
USAs president Barack Obama innfører nye straffetiltak mot Russland som følge av landets Ukraina-politikk. Foto: Romeo Ranoco (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og EU innfører nye sanksjoner mot Russland på grunn av landets rolle i Ukraina-krisen. Statoil vurderer eventuelle konsekvenser for selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har innført sanksjoner mot sju personer og 17 selskaper med forbindelser til Vladimir Putin.

Blant de sju personene er Igor Setsjin, sjef for Russlands største oljeselskap Rosneft, som Statoil har flere samarbeidsprosjekter med.

Russiske myndigheter lovet mandag et «smertefullt svar» på de nye amerikanske sanksjonene.

Avslappet

Igor Setsjin selv og den internasjonale oljenæringen så ut til å reagere nokså avslappet på de nye sanksjonene.

Setsjin sa sarkastisk at sanksjonene mot ham var å betrakte som «en verdsettelse av vår effektivitet».

– Så han kan ikke fly til USA og ta en drink med amerikanske oljekolleger. Men ellers er det business som vanlig, sa en russisk oljehandler.

Les også: Flere skadd i demonstrasjon i Donetsk

– Men kanskje han bytter til Tsingtao-øl, tilføyde han og antydet at det blir mer omfang i handelen med Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledere i europeiske energiselskaper mener at sanksjonene ikke berører handelen med selskapet Rosneft.

Rosnefts aksjekurs sank over 2 prosent umiddelbart etter kunngjøringen, men steg litt slik at nedgangen ble på 1,7 prosent.

Statoil

– Vi følger situasjonen fortløpende og har registrert den siste utviklingen i saken. Vi undersøker i hvilken grad de siste endringene fra USA vil kunne påvirke Statoil, men det er for tidlig for oss å kommentere dette nærmere nå, sier pressetalsmann Knut Rostad i Statoil.

Han viser til at også EU vil kunngjøre endringer i sanksjonene. Norske myndigheter har sagt at de vil følge EU i dette spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statoil forholder seg til sanksjoner som er relevante for våre aktiviteter, og det er dette vi nå ser på, tilføyer Rostad.

BP

Det britiske oljeselskapet BP, som eier nesten 20 prosent av aksjene i Rosneft, sier at selskapet vil fortsette å ivareta sine investeringer i Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer dagens kunngjøringer for å se spesifikt hva de kan bety for BP, sa en talsmann for selskapet i London.

– Vi vil sikre våre investeringer i Rosneft, og vi har til hensikt å forbli en vellykket, langsiktig investor i Russland, tilføyde han.

BPs aksjer mistet 2 prosent av verdien da sanksjonene mot Setsjin ble kjent, men gjenvant halvparten av dette senere på dagen.

EU-sanksjoner mot 15

To av de sju personene som rammes av sanksjoner, er fra president Putins innerste sirkel, ifølge Det hvite hus.

Samtidig ble EU-landene mandag enige om en foreløpig avtale om å ilegge sanksjoner mot ytterligere 15 russere.

I tillegg vil USA avslå enhver søknad om eksportlisens for utstyr som kan brukes av Russland i Ukraina-konflikten. Og lisenser som fyller disse kriteriene og allerede er godkjent, vil bli trukket tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama-administrasjonen truet samtidig med ytterligere sanksjoner mot viktige sektorer i den russiske økonomien dersom Russland trapper opp den militære innblandingen i Ukraina.

Kapitalflukt

Amerikanske tjenestemenn sier til Reuters at de er trygge på at europeiske allierte vil bli med på omfattende sanksjoner mot den russiske økonomien dersom det blir nødvendig.

Ifølge USA har 60 milliarder dollar strømmet ut av Russland hittil i år som følge av krisen i Ukraina. Det er mer enn totalbeløpet for hele fjoråret.