Mann dømt på DNA-bevis fem år etter voldtekt

En mann fra Usbekistan er i Oslo tingrett dømt til fengsel for å ha voldtatt en kvinne i Slottsparken i Oslo sommeren 2009. Politiet fikk DNA-treff i voldtektssaken da mannen ble tatt for nasking i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er usbekeren dømt til fengsel i tre år og ni måneder. Han må også betale kvinnen en oppreisning på 150.000 kroner.

Voldtektssaken var henlagt, men sommeren 2013 ble asylsøkeren tatt for nasking. Politiet tok en DNA-prøve av ham og fikk treff med voldtektssaken fra 2009. Dermed ble saken gjenåpnet. Mannen ble pågrepet i januar i år og har sittet fengslet siden.

Voldtekten skjedde 12. juli 2009. Den da 22 år gamle kvinnen hadde vært på byen med noen venner da hun gikk hjemover rundt klokka 2 om natten. Begge de to var beruset da de møttes og kom i snakk da hun forsøkte å tenne en sigarett, men manglet lighter. Forklaringene om hva som skjedde videre i Slottsparken spriker imidlertid.

Mannen har forklart at hun tok initiativ til sex med ham. Hun forklarte imidlertid at han dyttet henne ned på bakken, og at hun var så full at hun ikke klarte å kjempe imot. Flere vitner har beskrevet at de møtte en fortvilet og gråtende kvinne etterpå.

Etter at kvinnen anmeldte voldtekt, sikret politiet seg DNA-funn blant annet fra to sigarettsneiper i Slottsparken.

Oslo tingrett ser helt bort fra mannens forklaring og mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at mannen sto bak voldtekten.

Personvernpolicy