Brende: – Ikke Kina-press

Norge har ikke vært under press fra Kina når regjeringen ikke vil møte Dalai Lama, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nei, det er en selvstendig beslutning som vi har fattet basert på det jeg har redegjort veldig grundig for nå, sier Brende til NTB som svar på spørsmål om kinesiske myndigheter la press på Norge eller var involvert i prosessen knyttet til Dalai Lamas besøk.

Kina roste mandag Norge for den nye holdningen til Dalai Lama, men Brende vil ikke kommentere dette.

– Det er ikke naturlig for meg å kommentere på en talsperson i det kinesiske UDs uttalelser. Men det jeg kan si generelt, er at Norge legger vekt på å normalisere et forhold mellom Kina og vårt land hvor det ikke har vært politisk kontakt reelt på fire år, sier Brende.

Les også: Lippestad kritiserer regjeringens Dalai Lama-valg

– Kunne blitt verre

Et møte med Dalai Lama «kunne forsinket denne prosessen og kunne ha forverret situasjonen», sier han og vil ikke kommentere om Norge fortsatt er en venn av Dalai Lama.

Han kommenterer heller ikke om det er noe politisk møte på gang med Kina.

Brende har avvist at kontroversen sier noe om regjeringens vilje til å forsvare menneskerettighetene.

– Jeg har respekt for at man kan komme til forskjellige konklusjoner om regjeringen skal møte Dalai Lama. Men det at en åndelig tibetansk leders møte med den norske regjeringen skal gjøres til den store lakmustesten på det generelle menneskerettsengasjementet til Norge, det stiller jeg meg litt uforstående til, sier han.

– Merket oss Norges posisjon

– Hvis du sier at Norge tidligere betraktet Dalai Lama som en god venn, så kan jeg si at denne politikken var feilaktig. Vi har merket oss den norske regjeringens nye posisjon i det siste, framholdt det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Qin Gang på en pressekonferanse i Beijing.

– Kina legger merke til at Norge gjør kjent sin nye holdning, sa han, og kom med ytterligere råd om hva Norge bør gjøre for å behage Kina.

Les også: - Et urovekkende signal fra Norge til verden

– Norge bør samvittighetsfullt følge opp Kinas sentrale bekymringer og ta virkelige skritt for å rette opp tidligere feil. På den måten kan man skape positive forhold for å bedre og utvikle det tosidige forholdet, fortsatte Qin.

– Hvis du sier at de gjorde feil i fortiden og nå kan forandre dette, så er det verdt oppmuntring og anerkjennelse, tilføyde han.

Kritikk

Representanter for kinesiske demokrati- og menneskerettsforkjempere kommenterte den nye norske holdningen med sterke ord før helgen.

– En beslutning om ikke å møte Dalai Lama vil splintre dette bildet (av Norge som forkjemper for frihet og menneskerettigheter) og bli fordømt av menneskerettighetsforsvarere over hele verden, inkludert dem som kjemper for å holde hodet over vann under kinesisk styre, understreket Emily Lau, leder for Det demokratiske partiet i Hongkong overfor NTB.

– Hvis norske myndigheter nekter å møte Dalai Lama på norsk jord av frykt for reaksjoner fra Kina, vil det avsløre at man oppgir både sin uavhengighet og sine prinsipper, sa Sharon Hom, leder for menneskerettsorganisasjonen Human Rights in China.

Personvernpolicy