Nye dødsdommer møtt med fortvilelse i Egypt

DØMT: Lederen for Det muslimske brorskapet, Mohammed Badie, er en av de 683 personene som er dømt til døden av en egyptisk domstol. Foto: AP Photo
DØMT: Lederen for Det muslimske brorskapet, Mohammed Badie, er en av de 683 personene som er dømt til døden av en egyptisk domstol. Foto: AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 700 mennesker, blant dem lederen for Det muslimske brorskap, er dømt til døden i Egypt i nok en summarisk rettssak. Samtidig har en domstol forbudt ungdomsbevegelsen 6. april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under mandagens rettsmøte ble i alt 683 personer dømt til døden. Ifølge en forsvarsadvokat varte rettssaken i ti minutter.

Brorskapets leder Mohamed Badie er blant de dømte. Det er den første dommen mot den kjente islamisten som er en nær alliert av Egypts avsatte president Mohamed Mursi.

Dommene kommer først til å være gyldige 21. juni, når en islamsk skriftlærd har vurdert dommene, ifølge juridiske kilder.

I det samme rettsmøtet ble nærmere 500 tidligere dødsdommer omgjort til livsvarig fengsel, mens 37 tidligere dødsdømte fikk stadfestet dommene.

Alle de dømte er påståtte islamister og tilhengere av tidligere president Mohamed Mursi. Mange av dem er fortsatt på frifot og på flukt fra myndighetene.

Tiltalene gjelder deltakelse i en protest i Minya 14. august i fjor der noen av demonstrantene stormet en politistasjon. En politimann ble drept under opptøyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag drepte politiet hundrevis av Mursi-tilhengere i gatekamper som brøt ut i Kairo etter at sikkerhetsstyrker rev flere protestleire.

6. april forbudt

Få timer etter at dommen i Minya ble kunngjort, meldte egyptiske medier at en domstol har lagt ned forbud mot ungdomsbevegelsen 6. april.

Bevegelsen bidro sterkt i folkeopprøret mot landets autoritære president Hosni Mubarak våren 2011 og sørget for å få titusener av ungdommer ut i gatene i kampen for demokrati og ytringsfrihet.

I fjor ble tre av lederne pågrepet og siktet for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner. Nå beskyldes bevegelsen for å ødelegge Egypts image og for å samarbeide med utenlandske aktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har myndighetene nedlagt forbud mot Det muslimske brorskap, som nå regnes som en terrororganisasjon.

Les også: Forskere ber om skarpere lut mot Egypt etter nye dødsdommer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besvimte og gråt

I Minya ble dødsdommene mottatt med forferdelse av de mange kvinnene som hadde samlet seg utenfor rettssalen. Flere skrek, gråt og besvimte da de fikk høre dommene.

Politiet hadde sperret av rettsbygningen for å hindre at familie og venner av de tiltalte stormet bygningen.

I mars ble i alt 529 personer dømt til døden i en summarisk rettssak som ble kraftig kritisert av menneskerettsforkjempere.

Det var 37 av disse dommene som ble stadfestet mandag, mens dødsdommene mot de 492 andre stort sett er omgjort til livsvarig fengsel, ifølge rettskilder.

Les også: 529 dømt til døden i samme sak i Egypt

– Sint dommer

En observatør fra Amnesty International som var til stede under rettssaken, sier at dommeren ikke begrunnet at dommene er omgjort.

– Dommeren virket sint og leste bare opp dommene. Han ga ingen begrunnelse, sier Mohamed al-Masiri til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skal deretter ha bedt påtalemyndigheten om å anke saken slik at den igjen kan nedlegge påstand om dødsdom for alle de tiltalte.

Ifølge en kvinne, hvis sønn er blant de dømte, betyr endringen til livsvarig fengsel ingenting.

– Det er fortsatt urettferdig. Han har ikke gjort noe galt, sier Karima Fadl.

Flere av de dømte er leger og lærere. Andre er advokater, mens noen er unge menn som ifølge mødrene aldri har satt sin fot i en moské.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer norske turister mot Egypt

– Uten sidestykke i moderne tid

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter er dødsdommene uten sidestykke i moderne tid og et klart brudd på internasjonal lov.

Også en rekke norske Midtøsten-eksperter, blant dem Cecilie Hellestveit, Jacob Høigilt og Kristian Takvam Kindt, er sterkt kritisk til det de mener er egyptiske myndigheters heksejakt på Det muslimske brorskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De har tidligere etterlyst skarpere internasjonale reaksjoner, også fra Norge.

Mursi ble avsatt i et militærkupp i juli i fjor og sitter nå fengslet, anklaget for en rekke alvorlige forbrytelser.

Sterke reaksjoner

Dødsdommene er kanskje de mest omfattende i moderne historie og ser ut til å skulle skremme regimets motstandere, ifølge Human Rights Watch (HRW).

– Det ser ut som om disse dommene er ment å skape frykt og terror hos dem som er imot den midlertidige regjeringen, sier Sarah Leah Whitson, HRWs direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Også Sveriges utenriksminister Carl Bildt reagerer sterkt på at ytterligere 682 mennesker er dømt til døden i Egypt.

– En grov krenkelse

«Verden vil og må reagere!», skriver Bildt på Twitter og kaller dommene for en grov krenkelse.

Flere vestlige land har reagert på Egypts undertrykkelse av opposisjonen, men de har stort sett nøyd seg med å komme med kunngjøringer uten å følge dem opp med sanksjoner eller andre tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har siden i fjor høst holdt tilbake noe av sin militære bistand som følge av at president Mohamed Mursi ble avsatt i et militærkupp, men i disse dager er Egypts utenriksminister Nabil Fahmy på besøk i USA. Besøket skal ifølge Fahmy bidra til å få forholdet mellom USA og Egypt på et nytt spor.

Om lag 1.200 personer er dømt til døden av en og samme domstol sør i Egypt i løpet av den siste måneden. Nærmere 500 av dem fikk mandag omgjort dommene til livsvarig fengsel.