Meny

Streikende kinesere: – Vi skremmes tilbake på jobb

Aktivister roper slagord til støtte for streikende kinesiske arbeidere under en aksjon i et kjøpesenter i Hongkong. Titusenvis av arbeidere ved en kinesisk fabrikk som lager sko for store merkenavn som Nike og Adidas gikk mandag tilbake på jobb. Streikeledere anklager myndighetene i Beijing for skremselstaktikk. (Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av streikende arbeidere ved en kinesisk fabrikk som lager sko for merkenavn som Nike og Adidas, vender tilbake på jobb. Streikeledere anklager myndighetene i Beijing for skremselstaktikk.

Store deler av arbeidsstyrken ved fabrikken i Dongguang i Guangdong-provinsen sør i Kina møtte på arbeid igjen mandag.

Fabrikken som sysselsetter rundt 45.000 arbeidere, de fleste av dem kvinner, drives av det Taiwan-baserte selskapet Yue Yuen.

De streikende holdt seg borte fra arbeidsplassen i nesten to uker i protest mot lønnsforhold og andre arbeidsbetingelser.

– Politiet gikk til aksjon på arbeidsstedene, og flere enn 60 ble anholdt, sier en arbeider som vil være anonym for å unngå straffereaksjoner.

Les også: Norge ga etter for presset fra Kina

Frykter fagbevegelse

Kinas regjerende kommunistparti frykter at en uavhengig fagbevegelse kan true partiets eneveldige makt, og tillater bare en partilojal fagbevegelse. Men mangel på arbeidskraft gjør det vanskeligere å sentralstyre arbeidslivet.

Streiken i Dongguang ble ledet av erfarne arbeidere som nærmer seg pensjonsalderen, som for menn stort sett er 60 og for kvinner 50 år. Tusenvis av deres kolleger protesterte i gatene, før politiet tvang dem tilbake til jobben, delvis ved å slå dem med køller.

– Det er ikke så mye vi ber om, vi vil bare at trygdeytelser og andre utgifter blir betalt for som avtalt, sier en arbeider som oppgir navnet Wang. Han forteller at etter en streik i fjor fikk han lønnen sin økt til 2.800 yuan eller 2.695 kroner per måned.

Les også: Lippestad kritisrer regjerings Dalai Lama-avgjørelse

Betaler ikke

I henhold til kinesisk lov skal arbeidsgivere hver måned betale inn bidrag til trygdeytelser for sine ansatte. Men analytikere sier ifølge nyhetsbyrået AFP at mange selskaper regelmessig lar være å betale inn.

Nesten alle arbeiderne ved fabrikken i Dongguang har kommet dit fra fattige steder på den kinesiske landsbygda. – Hvis du ikke har trygden å falle tilbake på, får du ikke mye til liv når du vender hjem, sier en 45 år gammel mann som bare oppgir navnet Li.

Geoffrey Crothall som er talsmann for Hongkong-organisasjonen China Labour Bulletin , mener Beijing-myndighetenes reaksjoner på streiker er høyst uforutsigbare. Noen ganger opptrer de forsonlig, andre ganger bruker de jernneven – som i Dongguang, sier han.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus