Trolig nye sanksjoner mot Russland mandag

UNDER PRESS: Valdimir Putin og Russland må trolig belage seg på ytterligere sanskjoner fra Vesten fremover. (Foto: NTB scanpix / AFP)
UNDER PRESS: Valdimir Putin og Russland må trolig belage seg på ytterligere sanskjoner fra Vesten fremover. (Foto: NTB scanpix / AFP)

Mandag vedtar EU og USA trolig nye sanksjoner mot Russland. Samtidig sier formannen i OSSE at organisasjonen jobber bredt for å få en gruppe observatører sluppet fri i Øst-Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU opplyser at representanter for unionens 28 medlemsland skal møtes mandag for å innføre en ny liste med sanksjoner mot Russland.

De europeiske landene ble enige med USA og resten av G7 om å innføre nye sanksjoner i helgen.

En høytstående, amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at straffetiltakene vil bli siktet inn mot russisk våpenindustri og personer og selskaper med tette bånd til president Vladimir Putin.

OSSE-observatører

Søndag kunne OSSEs forhandlere forlate det separatist-kontrollerte rådhuset i Slavjansk med en av OSSE-observatørene som ble holdt fanget av de prorussiske opprørerne som kontrollerer byen.

Men fortsatt holdes elleve personer – fire tyskere, en danske, en polakk, en tsjekker og fire ukrainere – som gisler. Sju av dem er observatører for OSSE.

OSSE-formann Didier Burkhalter, som også er president og utenriksminister i Sveits, sa søndag at gisseltakingen av de ubevæpnede, militære inspektørene og deres verter fra det ukrainske forsvarsdepartementet er «uakseptabel, og sikkerheten til alle internasjonale observatører i landet må bli garantert og sikret».

– OSSE jobber på alle nivåer for å sørge for at alle personene blir frigitt, inkludert politisk kontakt på høyt nivå, sa han.

Bakgrunn: Vesten krever at Russland løser OSSE-gisselsituasjon

Spent situasjon

USA og EU har allerede innført straffetiltak mot den indre kretsen rundt Putin, med visumnekt og frysing av penger og eiendom. Det er også innført sanksjoner mot en viktig russisk bank.

Men Putin-kritikeren og den tidligere oljetoppen Mikhail Khodorkovskij, som ble sluppet ut av russisk fengsel i desember i fjor, sier sanksjonene ikke vil ha noen betydelig innvirkning på russisk økonomi på kort sikt.

Les også: Kerry provosert av russiske styrkebevegelser

Den internasjonale samfunnet har fulgt spent med på situasjonen i Ukraina etter at Russland annekterte Krim-halvøya.

En vestlig diplomat sier at det er en reel mulighet for at Russland også vil invadere Øst-Ukraina. Det er for tiden minst 40.000 russiske soldater ved grensen mellom de to landene.

USAs president Barack Obama har utelukket å sende NATO-styrker inn i Ukraina, men har styrket alliansens tilstedeværelse i medlemsland i Øst-Europa.

Les også: Kerry: Russland vil måtte betale dyrt

Personvernpolicy