Meny

Nytt møte om 22. juli-minnested

Illustrasjon offentliggjort av Kunst i offentlig rom (KORO) som viser hvordan minnestedet etter 22. juli blir i landskapet på Sørbråten ved Utøya. Foto: Jonas Dahlberg Studio / KORO / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalministeren og kulturministeren samler mandag alle de berørte partene til et møte om 22. juli-minnestedet som er planlagt på Sørbråten.

Det er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som har invitert partene til et møte mandag ettermiddag, opplyser kommunikasjonssjef Kjersti Bjørgo i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Også kulturminister Thorhild Widvey (H) vil delta på møtet.

Det er første gang departementet samler alle berørte parter i saken til et felles møte.

I tillegg til statsrådene deltar representanter fra Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, AUF, naboene til Sørbråten, Hole kommune, KORO, Statsbygg og Kulturdepartementet.

Les også: Erna Solberg ringte til Utøya-pårørende

Nei-flertall i Hole

Bjørgo vil ikke gå nærmere inn på innholdet i møtet.

– Det er et oppfølgingsmøte til de møtene vi tidligere har hatt, sier Bjørgo til NTB.

Men det er nå kommet fram at det i Hole kommune er politisk flertall mot det foreslåtte minnestedet, påpeker støttegruppen etter 22. juli.

Minnestedet har møtt kraftig motstand blant naboer til Sørbråten. De reagerer spesielt på utformingen av det foreslåtte minnestedet – et kutt gjennom en odde.

Støttegruppens leder Trond Henry Blattmann sier til NTB at han har merket seg den lokale motstanden.

– Vi avventer nå hva som skjer videre, sier han.

Les også: Ser spor av nordmenns verdier i 22. juli-minnene

Kan stoppe minnestedet

For at minnestedet skal realiseres, må en reguleringsplan for området godkjennes av kommunepolitikerne i Hole, ifølge NRK.

En rundspørring som NRK har gjort blant representantene i kommunestyret i Hole, viser at det ikke er flertall for en slik reguleringsplan. Kommunen har heller aldri ønsket Sørbråten som minnested, og formannskapet i kommunen gjorde i januar et vedtak hvor denne motstanden ble markert.

Les også: Varsler søksmål om ikke Utøya-minnested stanses

Ordfører Per R. Berger mener prosessen med valg av minnested har gått over hodet på lokalpolitikerne.

– Vinneren av konkurransen, og stedet som ble valgt, ble offentliggjort uten at kommunen hadde uttalt seg. Vi kan ikke ta avgjørelser som skaper sår langt inn i fremtiden. Her har noen gjort en dårlig jobb sentralt, sier han til NRK.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus