Mulig Norwegian-streik fra fredag

Parat og Norwegian møter mandag til tvunget mekling. Foto: NTB scanpix.
Parat og Norwegian møter mandag til tvunget mekling. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parat og Norwegian møter mandag til tvunget mekling. Parat har mulighet til å ta ut sine kabinansatte i streik med fire dagers varsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstakerorganisasjonen Parat fortalte lørdag at det ikke blir aktuelt med en streik fra onsdag, men understreker at de fortløpende kan benytte seg av firedagersvarselet.

– Vi beklager den usikkerheten dette medfører overfor en uskyldig tredjepart, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

Han understreker at det er er Norwegian som har satt seg selv i denne situasjonen.

Les også: Ingen Norwegian-streik fra onsdag

Avventer danskene

Parat-lederen forventer en krevende mekling, men sier at meklingen ikke er mer komplisert enn at det er mulig å finne løsninger – om Norwegian er interessert.

Parat valgte ikke å varsle om plassfratredelse innen fredag, som gjør at det ikke er mulighet for streik fra onsdag. Årsaken til dette er at Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark som er medlem av Parat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For oss er det helt avgjørende at både de norske og danske kabinansatte går inn i en eventuell konflikt samlet, sier Skjæggerud.

En avklaring fra Danmark må komme innen midnatt tirsdag.

Stor avstand

Foreløpig er det stor avstand mellom partene. Ett av Parats fem krav i forhandlingene er en videreføring av dagens tariffavtalestruktur hvor kabinpersonalet i Norge og Danmark har felles tariffavtale.

Arbeidstakerorganisasjonen krever også at kabinansatte sikres en lønnsutvikling i tråd med resten av samfunnet.

– Videre krever vi at Bjørn Kjos og Norwegian rydder opp i pensjonskaoset de har stelt i stand, og at de kabinansatte får medbestemmelse om sin fremtidige pensjon – noe som er normen i denne bransjen, sier Skjæggerud.