Fortsatt ikke kontroll over brannen i Rogaland

En person meldte selv ifra om at en gressbrann hadde spredt seg på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune i Rogaland som følge av bruk av engangsgrill. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS / NTB scanpix.
En person meldte selv ifra om at en gressbrann hadde spredt seg på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune i Rogaland som følge av bruk av engangsgrill. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS / NTB scanpix.

Brannvesenet vil ikke foreta aktiv slukking av gress- og lyngbrannen sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland natt til mandag. Søndag kveld er brannen fortsatt ikke under kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vil ikke foregå aktiv slukking i natt, da det ikke er forsvarlig å sende mannskaper ut i terrenget i mørket. Det kommer til å være 14 mannskaper fra brann og sivilforsvar igjen i området i natt, opplyser informasjonskonsulent Gry Solem ved Sør-Rogaland brannvesen i en pressemelding.

Skogbrannhelikoptret er satt på bakken for natten, men vil være klart til å delta i slukningsarbeidet fra klokken 5 mandag morgen.

Langvarig innsats

– Det er tre store brannfronter i området rundt Edlandsfjellet. Brannvesenet regner med at rundt fem kvadratkilometer har gått tapt i brannen, sier Solem.

En av utfordringene for slukningsarbeidet har vært at det har vært en del vind i området, som har ført til at flammene har beveget seg rundt i terrenget og skapt store røykskyer som har gjort det særlig utfordrende for brannvesenet å få oversikt.

I alt har 70 mannskaper fra brannvesenet i Sør-Rogaland deltatt i slukningsarbeidet søndag kveld.

– Brannvesenet er forberedt på en langvarig innsats, og har allerede begynt å planlegge innsatsen mandag morgen, sier Solem.

Flere gressbranner

Mens store ekstramannskaper var satt inn i slukkingen av en gressbrann på Edlandsfjellet i Rogaland, fikk brannvesenet i Sør-Rogaland en ny melding om ytterligere én skogbrann sør for Eidsvatnet i Lund kommune klokken 17.25 søndag ettermiddag.

Søndag kveld fikk brannvesenet kontroll over gressbrannen, mens gressbrannen på Edlandsfjellet fortsatt var utenfor kontroll.

– Brannvesenet fra Moi har kontroll på brannen sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland, opplyser Sør-Rogaland brannvesen på Twitter.

Også brannen i Bjørnalia blusset opp igjen søndag kveld, men ble raskt slukket.

Lokal bistand

Lokalbefolkningen bidro søndag ettermiddag med traktorer og utstyr som lettere kommer seg fram i det ulendte terrenget.

Et skogbrannhelikopter, som er ett av to helikoptre som er satt i ekstra beredskap på Torp som følge av den store skogbrannfaren i Sør-Norge, er på stedet for å bistå med slukningsarbeidet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Brannhelikopteret hadde akkurat rukket å komme tilbake på Torp etter å ha bistått i slukkingen av en gress- og lyngbrann i Time kommune i Rogaland, som startet lørdag kveld og først var under kontroll søndag morgen.

Brukte engangsgrill

En person ringte selv til brannvesenet og fortalte at han startet gress- og lyngbrannen på Edlandsfjellet som følge av bruk av engangsgrill, opplyser brannvesenet til NTB.

Edlandsfjellet er et populært turområde, og brannvesenet ber innstendig folk om å respektere totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs.

Det har vært et generelt forbud mot å gjøre opp ild utendørs siden 15. april, og lørdag la brannvesenet i Sør-Rogaland lørdag ned totalforbud i området.

Personvernpolicy