Meny

Fortsatt ikke kontroll over brannen i Rogaland

En person meldte selv ifra om at en gressbrann hadde spredt seg på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune i Rogaland som følge av bruk av engangsgrill. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannvesenet vil ikke foreta aktiv slukking av gress- og lyngbrannen sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland natt til mandag. Søndag kveld er brannen fortsatt ikke under kontroll.

– Det vil ikke foregå aktiv slukking i natt, da det ikke er forsvarlig å sende mannskaper ut i terrenget i mørket. Det kommer til å være 14 mannskaper fra brann og sivilforsvar igjen i området i natt, opplyser informasjonskonsulent Gry Solem ved Sør-Rogaland brannvesen i en pressemelding.

Skogbrannhelikoptret er satt på bakken for natten, men vil være klart til å delta i slukningsarbeidet fra klokken 5 mandag morgen.

Langvarig innsats

– Det er tre store brannfronter i området rundt Edlandsfjellet. Brannvesenet regner med at rundt fem kvadratkilometer har gått tapt i brannen, sier Solem.

En av utfordringene for slukningsarbeidet har vært at det har vært en del vind i området, som har ført til at flammene har beveget seg rundt i terrenget og skapt store røykskyer som har gjort det særlig utfordrende for brannvesenet å få oversikt.

I alt har 70 mannskaper fra brannvesenet i Sør-Rogaland deltatt i slukningsarbeidet søndag kveld.

– Brannvesenet er forberedt på en langvarig innsats, og har allerede begynt å planlegge innsatsen mandag morgen, sier Solem.

Flere gressbranner

Mens store ekstramannskaper var satt inn i slukkingen av en gressbrann på Edlandsfjellet i Rogaland, fikk brannvesenet i Sør-Rogaland en ny melding om ytterligere én skogbrann sør for Eidsvatnet i Lund kommune klokken 17.25 søndag ettermiddag.

Søndag kveld fikk brannvesenet kontroll over gressbrannen, mens gressbrannen på Edlandsfjellet fortsatt var utenfor kontroll.

– Brannvesenet fra Moi har kontroll på brannen sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland, opplyser Sør-Rogaland brannvesen på Twitter.

Også brannen i Bjørnalia blusset opp igjen søndag kveld, men ble raskt slukket.

Lokal bistand

Lokalbefolkningen bidro søndag ettermiddag med traktorer og utstyr som lettere kommer seg fram i det ulendte terrenget.

Et skogbrannhelikopter, som er ett av to helikoptre som er satt i ekstra beredskap på Torp som følge av den store skogbrannfaren i Sør-Norge, er på stedet for å bistå med slukningsarbeidet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Brannhelikopteret hadde akkurat rukket å komme tilbake på Torp etter å ha bistått i slukkingen av en gress- og lyngbrann i Time kommune i Rogaland, som startet lørdag kveld og først var under kontroll søndag morgen.

Brukte engangsgrill

En person ringte selv til brannvesenet og fortalte at han startet gress- og lyngbrannen på Edlandsfjellet som følge av bruk av engangsgrill, opplyser brannvesenet til NTB.

Edlandsfjellet er et populært turområde, og brannvesenet ber innstendig folk om å respektere totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs.

Det har vært et generelt forbud mot å gjøre opp ild utendørs siden 15. april, og lørdag la brannvesenet i Sør-Rogaland lørdag ned totalforbud i området.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus