Svensk OSSE-observatør frigitt i Ukraina

OSSE forhandler om å få frigitt sine observatører i Ukraina, og vestlige land krever at Russland løser situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble ett av gislene frigitt av helsemessige årsaker.

Den svenske observatøren Thomas Johansson slapp ut fra rådhuset i Slavjansk søndag kveld.

– Han har en mild form for diabetes, så vi bestemte oss for å sette ham fri, sa Stella Khorosjeva, talsperson for den selvutnevnte ordføreren i Slavjansk.

Elleve personer – fire tyskere, en danske, en polakk, en tsjekker og fire ukrainere – holdes fremdeles som gisler av prorussiske separatister i byen.

Les også: Separatister vil utveksle fanger

Vist fram

Tidligere på dagen fikk noen av gislene komme til orde da separatistene holdt en slags pressekonferanse foran om lag 60 journalister i byens rådhus. En av de tyske observatørene, oberst Axel Schneider, sa at de alle er ved god helse og at de ikke har blitt utsatt for fysisk mishandling.

– Vi har ingen indikasjon på når vi vil bli sluppet fri, sa Schneider og la til at den selvutnevnte ordføreren Vjatsjeslav Ponomarev har garantert for sikkerheten deres.

Også den danske observatøren har det etter forholdene bra, melder Ritzau.

– De første tolv timene var litt harde, men vi blir behandlet ok. Det er en merkelig følelse å være på en pressekonferanse uten å være fri, sa observatøren ifølge en journalist fra Danmarks Radio.

Forhandler om frigivelse

En delegasjon fra OSSE satt søndag i møter med separatistene i Slavjansk for å prøve å forhandle fram en frigivelse.

Tyskland opprettet en egen arbeidsgruppe som har startet samtaler med russiske diplomater, og Storbritannias utenriksminister William Hague ba søndag om en umiddelbar løslatelse av gislene.

Russland har uttalt at de skal gjøre det de kan for OSSE-gislene, men at Ukraina er ansvarlig for sikkerheten på eget territorium.

Samtidig ble det meldt om flere fremstøt fra de prorussiske separatistene i andre ukrainske byer søndag.

Les også: Russland ber separatister frigi OSSE-observatører

Separatistleder Ponomarev i Slavjansk sa at hans menn pågrep tre offiserer fra den ukrainske sikkerhetstjenesten i en operasjon natt til søndag i byen Horlivka.

I Donetsk skal separatister ha tatt kontrollen over regionkontoret til statlig TV.

Sanksjoner

Sanksjonene mot Russland som følge av uroen i Ukraina blir hovedsakelig en innstramming av allerede eksisterende sanksjoner, sa britenes utenriksminister Hague søndag.

Det gjelder blant annet innreiseforbud for enkelte russiske borgere til EU og frysing av russiske midler i europeiske banker.

Amerikanske myndigheter sier sanksjoner også kan ramme Russlands forsvarsindustri, samt personer i Vladimir Putins innerste krets, dersom ikke landet stanser sine destabiliserende handlinger.

Personvernpolicy