Johannes Paul II erklært som helgen

Pave Frans erklærte søndag at Johannes Paul II og Johannes XXIII nå er helgener i den katolske kirke. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Pave Frans erklærte søndag at Johannes Paul II og Johannes XXIII nå er helgener i den katolske kirke. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 800.000 katolikker var til stede på Petersplassen i Roma da pave Frans erklærte at de to tidligere pavene Johannes Paul II og Johannes XXIII nå er helgener i den katolske kirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi erklærer og utroper til helgen de velsignede Johannes XXIII og Johannes Paul II, sa pave Frans i sin bønn mens folkehavet på Petersplassen svarte med et unisont «Amen».

Kanoniseringen er historisk, aldri før har to tidligere paver blitt gjort til helgen samme dag.

Ventet lenge

Mange av de troende som har strømmet til Roma den siste tiden, ventet i over 12 timer før politiet åpnet sperringene inn til Petersplassen. Pilegrimer har sovet ute og holdt nattmesser rundt om i Roma.

– Vi har ventet siden klokka 17 i går, sier 19 år gamle Maria Huszaluk, som sammen med sin polske familie på seks har kommet fra Belgia for å være vitne til at den polskfødte Johannes Paul II blir kanonisert.

Til stede under messen i Peterskirken var også pave emeritus Benedikt XVI og hundrevis av biskoper og kardinalers. På utsiden av den mektige katedralen hang det to enorme bannere med bilde av de to nye helgenene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikk

Men selv om mange gleder seg over at de to pavene nå helgenforklares, er det også kritiske røster.

Noen mener at Johannes Paul II blir kanonisert altfor fort mens andre mener at han gjorde altfor lite for å ta tak i de mange overgrepssakene som har rystet den katolske kirke.

Derimot hylles han av mange for sin rolle under kommunismens fall.

Reformator

Det er to vidt forskjellige paver som nå har blitt opphøyet til helgener.

Den italienskfødte Johannes XXIII var pave fra 1958 til 1963. Han ble kjent som en reformvennlig pave. Blant annet sørget han for å avskaffe praksisen med at den katolske kirke bare skulle holde messer på latin. Dermed ble kirkens budskap tilgjengelig for millioner av kirkegjengere som tidligere ikke hadde skjønt noe av hva prestene sa.

Han åpnet også for at katolske prester kunne delta mer i sosialt arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konservativ

Med den polskfødte pave Johannes Paul II gikk det motsatt vei. Til tross for sin direkte og åpne væremåte når han besøkte katolikker verden rundt, var han en meget konservativ mann i sine 27 år på pavestolen, fra 1978 til 2005.

Den konservative linjen ble opprettholdt av hans etterfølger, pave Benedikt XVI, som hadde oppsyn med den katolske kirkes doktriner.

Ved å helgenforklare de to tidligere pavene samtidig, har pave Frans lykkes med å holde balansen mellom den progressive og den dogmatiske fløy i den katolske kirke.