Meny

Abbas: – Vi vil anerkjenne Israel

Palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinas president Mahmoud Abbas sier at den nye regjeringen som han skal lede med støtte fra Hamas, vil anerkjenne staten Israel og alle avtaler som allerede er inngått med israelerne.

– Den kommende regjeringen vil adlyde min politikk, sa Abbas under et møte med sentralrådet i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) lørdag.

– Jeg anerkjenner Israel og tar avstand fra voldsbruk og terrorisme, og jeg anerkjenner også våre internasjonale forpliktelser, sa han.

Abbas understreket imidlertid at palestinerne aldri vil anerkjenne Israel som en «jødisk stat», kun som en «stat».

– I 1993 anerkjente vi Israel. Vi kan ikke tvinges til å gå lenger og anerkjenne Israels religiøse identitet, fortsatte han.

Les også: Nådestøt for fredssamtalene mellom Israel og Palestina

Israel avvisende

Presidentens budskap ble ønsket velkommen av Hamas.

– Punktene i talen var stort sett positive, og vi kan ikke annet enn å støtte den når det gjelder spørsmål som Jerusalem, forsoning og det å ikke anerkjenne Israel som jødisk stat, sier Bassem Naim, en av rådgiverne til Ismail Haniyeh, Hamas' leder på Gazastripen.

Israel reagerte derimot negativt på talen og beskyldte Abbas for å ha «kuppet» fredsprosessen.

Les også: Hamas og PLO enige om forsoning

– Han bare resirkulerer sine gamle krav, selv om han vet at Israel ikke vil akseptere dem, sier en talsmann for Israels regjering.

Forsoningsavtale

For Israel har anerkjennelse av landet som en jødisk stat vært et sentralt punkt i de USA-støttede samtalene med palestinerne.

Hamas på sine side anerkjenner ikke Israels rett til eksistens.

Sentralrådet i PLO er samlet i helgen for å diskutere strategien framover etter at fredssamtalene med Israel nå er lagt på is.

Israel avbrøt samtalene torsdag etter at PLO og den islamistiske Hamas-bevegelsen, som kontrollerer Gazastripen, onsdag ble enige om en forsoningsavtale. Avtalen innebærer blant annet at en ny palestinsk enhetsregjering skal dannes innen fem uker, og at det skal holdes nasjonale valg om seks måneder.

Den nye regjeringen skal ledes av Abbas, men for øvrig bestå av uavhengige teknokrater.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus