Meny

Rasmus Hansson: – Klimakvoter er en kjempebløff

Klimaeffekten av klimakvoter er lik null, hevder Miljøpartiet De Grønne. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kan bli helt klimanøytralt i morgen ved å kjøpe klimakvoter, og det vil ikke koste mer enn det gjør å gruslegge Slottsplassen. Men klimaeffekten er lik null, hevder Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson hevder at prisen for å kjøpe klimakvoter som tilsvarer alle Norges utslipp innenlands, ikke er høyere enn 70-80 millioner kroner.

Kvotene har sunket kraftig i pris fordi det er for mange kvoter på markedet.

– Stortingsflertallet og regjeringen fortsetter å fortelle folk at vi skal kutte norske klimautslipp med 30 prosent innen 2010. Det er en kjempebløff, sier Hansson til NTB, på sidelinjen av partiets landsmøte.

Les også: Grønn ildsjel må forlate partiledelsen

Rasmus Hansson varsler at han kommer til å legge fram forslag i Stortinget senere i vår om at Norge ikke lenger skal kunne trekke fra kvotekjøp i utviklingsland fra våre egne klimautslipp.

Ifølge klimaforliket i Stortinget skal Norge kutte utslipp hjemme, men også kompensere for utslipp ved å kjøpe klimakvoter som støtter klimatiltak i fattige land.

Les også: Rekordmåling for Miljøpartiet De Grønne

Hansson mener det ikke kan dokumenteres at kvotene bidrar til å redusere utslippene av klimagasser. Mange av prosjektene er dessuten lønnsomme og ville blitt satt i verk uavhengig av denne støtten, påpeker han.

Hansson sier han ikke er imot klimakvoter, som i dag kan kjøpes både gjennom FN (såkalte CDM-kvoter) og EU. Men da må systemet fungere bedre enn i dag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus