Separatister vil utveksle fanger

Vjatsjeslav Ponomarjov leder de prorussiske separatistene som har tatt en gruppe OSSE-observatører til fange i byen Slavjansk øst i Ukraina. Her holder han en pressekonferanse. Foto: Gleb Garanitsj / Reuters / NTB scanpix.
Vjatsjeslav Ponomarjov leder de prorussiske separatistene som har tatt en gruppe OSSE-observatører til fange i byen Slavjansk øst i Ukraina. Her holder han en pressekonferanse. Foto: Gleb Garanitsj / Reuters / NTB scanpix.

Separatistene som har tatt en gruppe OSSE-observatører til fange, er villige til å sette dem fri i bytte mot løslatelsen av en gruppe opprørere som er i ukrainske myndigheters arrest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa separatistleder og selvoppnevnt ordfører i byen Slavjansk i det østlige Ukraina, Vjatsjeslav Ponomarjov, lørdag.

– Kiev-juntaen har våre kamerater, og derfor, hvis det er mulig, er vi klare for en utveksling, sa Ponomarjov.

Han sa videre at observatørene fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) som er tatt til fange, er i en grei tilstand.

– Én av soldatene lider av diabetes, men det er ikke en kritisk tilstand. Han får tabletter. Det finnes medisiner og mat, sa Ponomarjov.

Les også: Russland ber separatister frigi OSSE-observatører

OSSE sender forhandlere

Observatørgruppen fra OSSE består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark. I tillegg er fem ukrainere med i gruppen.

Delegasjonen på 13 mann ble bortført fredag da en gruppe prorussiske separatister omringet bussen de satt i like utenfor Slavjansk.

Lørdag ble det kjent at OSSE har sendt en gruppe forhandlere til det østlige Ukraina for å forsøke å få frigitt observatørene.

– Et forhandlingslag fra OSSE er på vei til regionen, sier en kilde i den tyske regjeringen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Anspent i Ukraina etter sepratister tok OSSE-fanger

Ifølge oberstløytnant Jens Mortensen i det danske forsvaret jobber flere land nå på spreng for å forsøke å få frigitt fangene. Han er også sjefen til dansken som er bortført.

– Først og fremst er det Tyskland som har det overordnede ansvaret for gruppen. Vi vet at det har vært kontakt på aller høyeste politiske nivå mellom Tyskland, Ukraina og Russland for å få frigitt observatørene, sier han ifølge Ritzau.

Russland ber om frigivelse

I tillegg har Russland bedt prorussiske separatister om å løslate fangene.

– Vi mener disse menneskene må settes fri så fort som mulig, sier Andrej Kelon, den russiske utsendingen til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til nyhetsbyråene Ria og Itar-Tass.

Han legger til at Russland vil ta alle nødvendige skritt for å få observatørene løslatelse av observatørene.

Men ifølge Ponomarjov har ikke russiske myndigheter tatt kontakt med ham angående løslatelse av fangene. Separatistlederen sa også at de ikke vet hva de skal gjøre før de har funnet ut hvem observatørene er, og hvorfor de var i området.

I en video lagt ut på YouTube blir ID-kortene til flere av observatørene vist fram.

– Vi mistenker at de er vanlige etterretningsagenter som har utført etterretningsarbeid på vårt territorium, sier opprørslederen Vjatsjeslav Ponomarjov i videoen.

Les også: Svensk offiser bortført i Ukraina

Brende krever løslatelse

Utenriksminister Børge Brende (H) krever at observatørene som er tatt til fange, må slippes fri umiddelbart.

– Observatørene spiller en sentral rolle i å overvåke utviklingen på bakken og viderebringe objektiv informasjon fra en ellers svært uoversiktlig situasjon. Dette gjør observatørenes arbeid spesielt viktig. Jeg forventer at medlemmene av delegasjonen som er tatt til fange, slippes fri umiddelbart, og at alle observatørene får fortsette sitt arbeid uhindret, sier han.

Norge bidrar i OSSEs arbeid i Ukraina, men ingen nordmenn var altså med i delegasjonen som er tatt til fange.

Personvernpolicy