Meny

Vanntilførselen stengt til Krim

Den russisk-annekterte Krim-halvøya har mistet 85 prosent av sin ferskvannstilførsel etter at ukrainske myndigheter har stengt igjen en kanal som førte vann til halvøya. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina har stengt slusene i kanalen som fører vann til Krim-halvøya.

Den russisk-annekterte Krim-halvøya har mistet 85 prosent av sin ferskvannstilførsel etter at ukrainske myndigheter har stengt igjen en kanal som førte vann til halvøya.

Vannmangelen kan få dramatiske konsekvenser for de nær to millioner menneskene som bor på Krim, skriver BBC.

Russiske myndigheter frykter at druer, ris, mais og soya vil bli ødelagt som en følge av de vannmangelen.

– Vannmangelen truer nå 120.000 hektar dyrket mark, ifølge russiske landbruksmyndigheter, og en feilslått avling kan føre til tap i størrelsesorden 5 milliarder rubler (rundt 900 millioner kroner), sier Russlands landbruksminister Nikolaj Feorov til den russiske nettavisen Gazeta.ru , skriver NRK.

Les også: Russland ber separatister frigi OSSE-observatører

- Vi vil finne en løsning

På sin Twitter-konto bedyrer førsteminister i Krim, Sergei Aksyonov, at de vil finne en løsning på vannproblematikken.

«Krim kommer ikke til å bli uten vann! Det finnes en backup-plan. Det er ingen problemer med drikkevannet. Folk som driver med jordbruk vil få kompensasjon for sine tap».

Kanalen som nå er stengt ble bygget mellom 1961 og 1971 og går fra vannreservoaret Kakhovka til Kerch på Krim-halvøya.

Det er ikke kjent hva som er bakgrunnen for at Ukraina har stoppet vanntilførselen til Krim-halvøya, men landet har lenge truet med å stenge slusene. Hendelsen kan være en reaksjon på den russiske annekteringen av Krim-halvøya samt flere trusler fra Russland.

Les også: G7-landene skjerper sanksjonene mot Russland

Massiv russisk gassregning

Onsdag sendte det statlige russiske selskapet Gazprom en gassregning på massive 67,8 milliarder kroner til Ukrainas statseide olje- og gasselskap Naftogaz.

Regningen kommer i tillegg til en tidligere regning på vel 13,16 milliarder kroner.

Sanksjoner

Lørdag diskuterte G7-landene Ukraina-krisen, og ble enige om å skjerpe sanksjonene mot Russland, som anklages for å destabilisere nabolandet.

Hvert G7-land skal selv avgjøre hvilke sanksjoner de vil innføre, og straffetiltakene vil deretter bli koordinert, opplyser en amerikansk kilde.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus