Meny

NUPI-forsker slakter regjeringens Lama-håndtering

Regjeringen får kritikk for sin håndtering av Dalai Lama-besøket. Foto: AFP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens håndtering av Dalai Lama-besøket er «moralsk svakt og realpolitisk kortsiktig», mener seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Det kan ikke framstå slik at Kina dikterer Norge. Ingen får respekt av slikt – ikke omverdenen, ikke oss selv, og neppe kineserne heller, sier Thune til Aftenposten.

Thune skjønner godt hvorfor tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas besøk til Norge neste måned har blitt et dilemma for regjeringen.

– Statsminister Erna Solberg (H) kom inn med et erklært ønske om, og et nytt potensial for å bedre forholdet til Beijing. Det ville vært en politisk seier. Et møte med Dalai Lama ville ødelegge dette og plassere Solberg-regjeringen i samme båt som Stoltenberg-regjeringen, sier Thune.

Les også: - Et urovekkende signal fra Norge til verden

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært svært dårlig. Dette har imidlertid hatt en politisk og diplomatisk kostnad, ikke økonomisk, mener Thune. Det viser også tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram tidligere denne uken: Tallene viste at Norges handel med Kina nå er høyere enn den var i 2010.

Ja eller nei til å hilse på Dalai Lama er et utenrikspolitisk linjevalg, mener Thune.

– Det er verdt å huske at selv USAs president Barack Obama møtte Dalai Lama nå i februar. Kina framførte sitt vanlige budskap og press, men Obama gjennomførte møtet, sier NUPI-forskeren.

Han mener regjeringen burde ha håndtert prosessen mer elegant og på et tidligere tidspunkt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus