Meny

G7-landene skjerper sanksjonene mot Russland

USA og EU anklager Russland for å støtte de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina (bildet) og ventes mandag å kunngjøre nye sanksjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

G7-landene er enige om å skjerpe sanksjonene mot Russland, og USA og EU kommer til å kunngjøre nye sanksjoner alt mandag.

Lederne i G7-landene diskuterte Ukraina-krisen lørdag og ble enige om raskt å skjerpe sanksjonene mot Russland, som anklages for å destabilisere nabolandet.

Hvert G7-land skal selv avgjøre hvilke sanksjoner de vil innføre, og straffetiltakene vil deretter bli koordinert, opplyser en amerikansk kilde.

Trapper opp

– For å sikre at neste måneds presidentvalg i Ukraina blir demokratisk og går fredelig for seg, er vi enige om å handle raskt og trappe opp de målrettede sanksjonene og tiltakene slik at Russland må betale en høy pris om de fortsetter sine handlinger, heter det i en kunngjøring fra G7-landenes ledere, offentliggjort av Det hvite hus.

EU kommer til å utvide sanksjonslisten med 15 nye navn og vil fokusere på russere som antas å stå bak uroen i Ukraina, opplyser en informert kilde.

USA planlegger å innføre nye sanksjoner både mot russiske personer og instanser. Flere av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere ventes ifølge kildene også å havne på den amerikanske sanksjonslisten.

Les også: Svensk offiser bortført i Ukraina

Ikke samkjørt

Det er ikke ventet at EU og USA vil samkjøre sine sanksjonslister sine, understreker kildene.

– Det vil nok bli en viss overlapping, men det vil ikke bli en stor grad av overlapping, sier en kilde.

Ifølge kilden hersker det en viss skepsis i EU mot å innføre sanksjoner mot Putins nære venner.

– Den europeiske listen vil i mye større grad være knyttet til det som skjer på bakken, sier en kilde.

Les også: Ukraina: – Russland vil starte tredje verdenskrig

Enige

President Barack Obama hadde fredag en telefonkonferanse med sin franske kollega François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel, Italias Matteo Renzi og britenes David Cameron.

– Lederne er enige om å jobbe sammen. Gjennom G7 og EU skal de koordinere nye steg som skal gjøre dette kostbart for Russland. Lederne understreker at Russland fortsatt kan velge en fredelig løsning på krisen», lød referatet fra samtalene.

Kan unngå

Merkel understreket på en pressekonferanse at Russland fortsatt kan unngå nye straffetiltak dersom landet stanser støtten til de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Ledelsen i Moskva benekter at de støtter separatistene og utenriksminister Sergej Lavrov oppfordret fredag både Ukrainas ledelse og separatistene til å stanse voldsbruken. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus