Grønn ildsjel må forlate partiledelsen

Miljøpartiet De Grønnes landsmøte stemte fredag ned et forslag til vedtektsendringer som kunne gitt Hanna Marcussen mulighet til å stille til gjenvalg som talsperson. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

szb80e75: – Vi er kommet inn i norsk politikk for å bli, vi skal forandre norsk politikk og vi skal forandre Norge, konkluderer Miljøpartiet De Grønnes ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson.
Miljøpartiet De Grønnes landsmøte stemte fredag ned et forslag til vedtektsendringer som kunne gitt Hanna Marcussen mulighet til å stille til gjenvalg som talsperson. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix szb80e75: – Vi er kommet inn i norsk politikk for å bli, vi skal forandre norsk politikk og vi skal forandre Norge, konkluderer Miljøpartiet De Grønnes ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanna Marcussen kaller Miljøpartiet De Grønne (MDG) sitt hjertebarn. Etter seks år som talsperson må hun forlate partiets ledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marcussen har vært en av partiets to talspersoner i seks år, noe som er maksgrense for å ha et slikt verv i partiet. Landsmøtet stemte fredag ned et forslag til vedtektsendringer som kunne gitt Marcussen mulighet til å stille til gjenvalg.

Søndag skal partiet velge nye talspersoner, og da vil etter alt å dømme partiets ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson få følge av Hilde Opoku, en SV-avhopper fra Trondheim, i den todelte ledelsen.

Landsmøtet vedtok å utvide maksgrensen for tillitsverv til ti år, men avviste et forslag om at vedtektsendringen skal tre i kraft umiddelbart. Et forslag om å endre den særegne grønne lederstrukturen med to talspersoner, ble avvist.

Les også: Hva mener Rødt og Miljøpartiet De grønne om Norges forhold til EU og EØS-saker?

Ville bli

Marcussen har ikke lagt skjul på at hun ønsker å fullføre jobben hun har gjort. Hun kaller partiet sitt hjertebarn, noe hun har brukt «hver våkne time» på de siste seks årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kjipt å si ha det til et prosjekt jeg er glad i, sier hun til NTB like etter voteringen, og forteller at hun framover ikke vil ha noen rolle i partiet, men understreker at hun fortsatt ønsker å jobbe med miljøsaken.

– Og jeg skal ikke si at jeg aldri kommer tilbake til dette partiet, legger hun til, mens hun mottar støttende klemmer og hilsener av delegater som er på vei til en svært forsinket middag.

– Slipper ikke unna

Partiets eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson er på sin side tydelig i sin tale:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun slipper ikke unna. Hun skal inn og gjøre mer. Selvfølgelig skal hun inn på Stortinget. Hun er ett av de aller største politiske talentene vi vet om i dette partiet, sier Hansson.

Han er for øvrig prinsipielt enig i vedtektsendringene som ble gjort.

Flere delegater talte imot å endre reglene for å beholde en leder, og sammenlignet med autoritære regimer rundt om i verden. Andre var redde for at dagens regler ville hindre partiet i å ta med seg dyktige personer videre når partiet nå forbereder seg på kommunevalgkamp neste år. Ambisjonen er å stille lister i over 300 kommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da blir Opokus erfaring fra bystyret i Trondheim bra å ha med. Hun gjør det klart at hun har beina støtt plassert i det grønne partiet, tross sin røde fortid.

– Jeg har gått fra venstresiden og står for den grønne ideologien, understreker hun.

Hun mener ikke det er noen grunn til å stille spørsmål ved partiets blokkuavhengighet med henne i ledelsen.

– I dette partiet har vi folk som kommer fra så å si alle partier og føler seg hjemme her, sier hun.

I støpeskjeen

Regeldebatten var ett av flere tegn på at det er et parti i støpeskjeen som i helgen holder sitt landsmøte i Bærum.

Ordstyrerne hadde til tider en krevende oppgave med å lose delegatene gjennom punktene på programmet – og stoppe delegatene fra å applaudere i tide og utide.

Partiet vokste kraftig under fjorårets stortingsvalg både i antall medlemmer og velgere, og landsmøtet er det største partiet har hatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegatene mottok uvanlige videohilsener fra både statsminister Erna Solberg (H) og partilederne Jens Stoltenberg (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Klimaprosent

Rasmus Hansson brukte sin åpningstale til å lansere et forslag om at 1 prosent av landets brutto nasjonalinntekt skal brukes til klimatiltak i fattige land, gjennom FNs grønne fond.

Landsmøtet besluttet også å fremme tiltak for å redusere arbeidstiden og konkretiserte et forslag om en klimalov. Den skal inneholde lovfestede mål for klimautslipp fram mot 2050, og forpliktende utslippstak for hver sektor.

Hansson benyttet ellers sjansen til å skryte av partiets seire så langt.

– Vi er kommet inn i norsk politikk for å bli, vi skal forandre norsk politikk og vi skal forandre Norge, konkluderte han.