Meny

Svensk offiser bortført i Ukraina

Ukrainsk militære sjekker biler ved et kontrollpunkt øst for Slavjansk torsdag. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prorussiske separatister i Slavjansk har tatt 13 OSSE-observatører til fange, opplyser det ukrainske innenriksdepartementet.

Opprørere stanset fredag bussen til observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og de holdes nå i en bygning i byen, som kontrolleres av prorussiske separatister.

– Nær innkjøringen til Slavjansk stoppet ukjente personer bussen. Den hadde 13 personer om bord, inkludert sju OSSE-representanter, fem representanter for Ukrainas væpnede styrker og sjåføren. Forhandlinger pågår for at de skal slippe fri, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Les også: Ukraina: – Russland vil starte tredje verdenskrig

Spionasjeanklager

Lederen for separatistene i Slavjansk sier at de tror det er en spion for myndighetene i Kiev i gruppen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere på dagen opplyste det tyske forsvarsdepartementet at det ikke hadde klart å få kontakt med observatørene. Observatørgruppen fra OSSE består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark, skriver Reuters.

Ukrainske soldater har omringet Slavjansk og blokkerer alle veier ut og inn av området.

Bortføringen den den svenske offiseren blir bekreftet av svensk UD.

– Vi har informasjon nå i ettermiddag at en gruppe observatøre, deriblant en svensk offiser, er bortført av maskerte mennesker. Vi jobber med å få mer informasjon, sier Lina Eidmark ved svensk UD til Aftonbladet.

Les også: - Fem opprørere kan være drept i Ukraina

Overgir seg ikke

De prorussiske opprørerne som kontrollerer byen, sa fredag at de aldri vil overgi seg og gi fra seg byen frivillig.

– Vil vil ikke oppgi byen. Vi vil holde ut så lenge som mulig. Byen er beleiret og vi er klare til å forsvare den, sa den selvutnevnte ordføreren og separatistlederen Vjatsjeslav Ponomarjov på en pressekonferanse.

Ukrainske styrker rykket torsdag morgen inn i byen, og opp mot fem personer ble drept i militæraksjonen. Etter noen timer trakk imidlertid de ukrainske soldatene seg tilbake fra byen.

Les også: Sverige bekymret for Russland - vil øke forsvarsbudsjettet

Ukrainske soldater har omringet Slavjansk og blokkerer alle veier ut og inn av området.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus