Meny

3.400 bussjåfører kan være i streik fra mandag

Bussjåfører vurderer streik. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Busstrafikken i Hordaland, Rogaland og deler av Østlandet kan stanse opp fra mandag. Det kan også bli vanskelig å ta buss til Gardermoen dersom det blir sjåførstreik.

Totalt vil mer enn 3.400 bussjåfører fra 22 avdelinger i fire selskaper gå ut i streik fra mandag morgen dersom helgens mekling mellom partene i Bussbransjeavtalen ikke fører fram. Dermed kan det være duket for den første store buss-streiken siden 1998. Forhandlingsfristen er satt til midnatt mandag.

Stor avstand

Partene står langt fra hverandre. Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforening peker på at det er sjette gang på rad at bussoppgjøret ender i mekling.

– Vi hadde virkelig håpet på en forhandlingsløsning denne gangen. Men vi fikk ikke en gang et økonomisk tilbud fra arbeidsgiverne. Dette er nokså spesielt og viser at arbeidsgiverne ikke var interesserte i å forhandle med oss, sier Hansen.

Handler om lønn

Stridsspørsmålet er lønn. Arbeidstakerne vil stå hardt på at de skal ha samme lønnsutvikling som industriarbeiderne, slik intensjonen i Bussbransjeavtalen fra 2007 var. Arbeidsgiversiden har ikke mye å gi og administrerende direktør og forhandlingsleder John Stordrange i NHO Transport, er ikke optimist.

– Vi ble ikke enige under forhandlingene. Avstanden mellom partenes ståsteder er ganske stor. Men vi går til mekling med et åpent sinn og håper å komme fram til en avtale som begge parter kan leve med, slik at vi unngår en konflikt, sier Stordrange til NTB.

Frontfagramme

Han har ikke mye å gi og viser til at NHO Transports ramme er den samme som ble gitt i frontfagene – 3,3 prosent.

– Dette er absolutt taket på hva vi kan tilby. Vi er forpliktet til å holde denne rammen både av hensyn til andre arbeidstakere som har fått den samme rammen, og av hensyn til økonomien i våre medlemsbedrifter, sier Stordrange.

Stanser opp

Det første streikeuttaket er konsentrert. All busstrafikk i hele Rogaland, Bergen, Os, Hardanger og Voss vil ifølge Transportarbeiderforbundet stanse opp. Reisende som overnatter på flyplasshoteller rundt Gardermoen kan måtte finne seg andre måter enn buss å komme seg til flyplassen. All shuttletrafikk og deler av den ordinære rutetrafikken til Gardermoen vil stanse opp dersom sjåførene i Nettbuss Øst går ut i streik.

– Det er alltid en vanskelig avveining å bestemme hvor stort streikeuttaket skal være. Vi ønsker ikke å ramme tredjeparter unødig hardt, men må samtidig ta såpas hardt i at arbeidsgiversiden vil merke det, sier informasjons- og utredningsansvarlig Bjørn Sandnes i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus