Atommakter saksøkes for manglende nedrustning

Den lille republikken Marshalløyene i Stillehavet går til folkerettslig søksmål mot USA og åtte andre atommakter.
Den lille republikken Marshalløyene i Stillehavet går til folkerettslig søksmål mot USA og åtte andre atommakter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lille republikken Marshalløyene i Stillehavet går til folkerettslig søksmål mot USA og åtte andre atommakter. Atommaktene anklages for å ha brutt sitt løfte om kjernefysisk nedrustning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har de begått et grovt brudd på folkeretten, heter det i anklagen som i uken som gikk ble lagt fram for den internasjonale domstolen ICJ i Haag.

Marshalløyene henviser til krav nedfelt i traktaten om ikkespredning av atomvåpen NPT fra 1968.

Samtidig blir det reist et eget søksmål rettet mot USA ved en distriktsdomstol i San Francisco i den amerikanske delstaten California. Søksmålene får støtte fra den sørafrikanske fredsprisvinneren Desmond Tutu og fra flere internasjonale organisasjoner.

Bikini

De japanskstyrte Marshalløyene ble invadert av allierte styrker i 1844 og satt under amerikansk administrasjon i 1947. Fra 1946 til 1958 prøvesprengte USA atomladninger på øygruppen – og en av disse testene, på atollen Bikini i 1954, var den største amerikanerne har gjennomført.

Les også: Japan ville kjøpe støtte til hvalfangst

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt folk er påført katastrofal og uopprettelig skade, sier Marshalløyenes utenriksminister Tony de Brum om prøvesprengningene. – Vi lover å kjempe for at ingen noe sted på jorda noen gang skal måtte gjennomgå noe lignende, framholder han.

– At det fortsatt fins atomvåpen, og den forferdelige risikoen de utgjør, er en trussel mot oss alle, tilføyer de Brum. Det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki vil ikke kommentere søksmålene som rettes mot USA.

«Forpliktet»

Stiftelsen Nuclear Age Peace Foundation påpeker at USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina alle har sluttet seg til NPT og er forpliktet til å forhandle om atomnedrustning. Israel, India, Pakistan og Nord-Korea er moralsk forpliktet til det samme, mener stiftelsen.

– Når disse landene svikter sine viktige forpliktelser og viser mangel på respekt for folkeretten, gjør det verden mer utrygg, sier Desmond Tutu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ett av de mest grunnleggende moralske og juridiske spørsmålene i vår tid, mener han.

Søksmålet som Marshalløyene har reist mot USA, inneholder ikke noe krav om økonomisk erstatning for skadene som prøvesprengningene medførte.

Det har tidligere vært forhandlet om slik kompensasjon, men pengene har aldri kommet på bordet i sin helhet.