Frikjent etter ti år i fengsel for voldtekt av datter

En svensk mann er renvasket etter å ha sittet ti år i fengsel for angivelig å ha voldtatt sin datter gjentatte ganger. Ingen annen svenske har i nyere tid sittet fengslet så lenge på feilaktig grunnlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nå voksne datteren har endret forklaring på viktige punkter. Hovrätten – som tilsvarer en norsk lagmannsrett – avsa fredag en kjennelse som innebærer at mannen frikjennes blankt, og kjennelsen baner trolig vei for et erstatningskrav på flere millioner kroner,

Datteren har ifølge retten kommet med «viktige endringer og tillegg» til sin forklaring, noe som etter rettens mening gjør at hennes framstilling av saken ikke lenger virker konsekvent. Det fins heller ingen vitner som kan bekrefte forklaringen hennes.

– Det er så godt at denne saken nå er helt oppklart, nå kom tårene, sa den nå 66 år gamle mannen fredag. En av hans gode venner krever svar på om det er påtalemyndigheten som har sviktet i sin behandling av saken, eller om det er hele rettssystemet det er noe galt med.

Datterens bistandsadvokat Robin Söder sier hun er opprørt over at hun ikke blir trodd. Men påtalemyndigheten medgir at hennes utsagn ikke er så konkrete at det uten rimelig tvil kan fastslås at faren er skyldig.

Personvernpolicy