Putin samler venner på Europas høyrefløy

Russlands president Vladimir Putin skal ha samlet seg venner på ytre høyrefløy i europeisk politikk. Foto: Mikhail Klimentjev / Reuters / NTB scanpix.
Russlands president Vladimir Putin skal ha samlet seg venner på ytre høyrefløy i europeisk politikk. Foto: Mikhail Klimentjev / Reuters / NTB scanpix.

EU-parlamentet kan få flere prorussiske politikere i benkeradene etter vårens valg. Europas ytre høyre bygger vennskap østover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidene forandrer seg. Det pleide å være venstresiden som så mot Kreml, men nå er det på ytre høyre fløy Russland synes å finne venner i Europa.

Og høyrefløyen ligger an til å styrke sin stilling når EU-borgerne skal velge nytt parlament i mai. For president Vladimir Putin vil mer støtte fra det populistiske høyre kunne gi en ny kanal for innflytelse i Europa.

– Jeg tror vi kan bli en god partner for Russland i EU-parlamentet, sier Filip Dewinter fra belgiske Vlaams Belang til Der Spiegel.

– Og Russland ser oss som en mulig partner, mener han.

Les også: Putin: - Ukrainas militærbruk får konsekvenser

Prorussisk

Høyrefløyens flørt med Russland startet i Øst-Europa med partier som ungarske Jobbik, men gjør seg nå også gjeldende i Vest blant Vlaams Belang, franske Nasjonal front, østerrikske Frihetspartiet og italienske Liga Nord. Også det nederlandske Frihetspartiet nevnes.

– Med Nasjonal front i spissen kan ytre høyre-partier komme til å danne en prorussisk blokk i EU-parlamentet etter valget, mener den ungarske tankesmia Political Capital Institute.

Flere tviler på at det blir noen formalisert blokk, og trolig vil den i så fall konsentrere seg om EU-motstand mer enn internasjonale spørsmål. Men uansett kommer de russiskvennlige kreftene til å bli større i Parlamentet etter valget, fremholder tankesmia.

Spenn

Det er spenn i partiene og hva de står for, men felles for dem er ønsket om en sterk nasjonalstat.

Innvandringsskepsis og frykt for islamistisk ekstremisme gir dem en mulig partner i Putin, det samme gjør EU-motstanden og skepsis til USA.

Les også: Forsker: – Putin tar det han vil ha

Videre mener Political Capital at Putins image som sterk mann og hans vektlegging av kristne verdier vinner gehør.

Med Ukraina-konflikten har forholdet mellom høyrepartiene og Russland kommet i søkelyset.

Deltakere fra blant andre Nasjonal front, Vlaams Belang, Frihetspartiet, Jobbik og Lega Nord dro til Krim-halvøya som observatører av den omstridte folkeavstemningen i mars.

De gikk mer enn god for en avstemning som vestlige ledere har avvist som ugyldig, men russiske ledere har brukt som forsvar for annekteringen av Krim.

Støtte

Lederen i det østerrikske Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, har tatt Russlands side og kalt EUs nye sanksjoner mot Russland en farse.

– Jeg er overrasket over at EU har erklært en kald krig mot Russland, sa Marine Le Pen i Nasjonal front ifølge nyhetsbyrået Interfax da hun besøkte Moskva tidligere i april.

Beundringen for Putin strekker seg også til det som nettavisen EUobserver kaller «mykere høyrefløy».

Det britiske selvstendighetspartiets Nigel Farage skapte bølger da han ble spurt hvilken leder han beundret mest, og svaret var den russiske presidenten.

– Jeg liker ham ikke, ville ikke stolt på ham og ville ikke ønsket å ha ham boende i dette landet, men sammenlignet med ungene som styrer utenrikspolitikken i dette landet, har jeg mer respekt for ham enn for våre folk, har Farage så presisert.

Personvernpolicy