Remlov ny sjef for Riksteatret

Tom Remlov overtar etter Ellen Horn og blir ny sjef på Riksteatret. Foto: NTB scanpix.
Tom Remlov overtar etter Ellen Horn og blir ny sjef på Riksteatret. Foto: NTB scanpix.

Tom Remlov blir ny sjef på Riksteatret etter Ellen Horn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom Remlov (64) skal jobbe i tospann med Ellen Horn på Riksteatret inntil han overtar som sjef i april neste år.

– Det er som å komme hjem, sa Remlov, da han takket for utnevnelsen til sjef ved Riksteatret fredag. Remlov kommer fra jobben som administrerende direktør ved Operaen.

– Jeg er teatermenneske, jeg kommer fra teatret og har strengt tatt alltid vært i teatret. De andre tingene jeg har gjort, har vært et forsøk på å bringe teatrets kvalitet og egenart inn på andre felter av samfunnslivet, sier Remlov.

Remlov overtar ikke umiddelbart. I ett år framover skal han jobbe sammen med Ellen Horn, inntil hennes åremål går ut 1. april.

De to kjenner hverandre svært godt. Horn er styreleder ved Den Norske Opera & Ballet der Remlov har vært administrerende direktør siden 1. august 2008. Hans åremålsperiode der går ut 31. juli i år.

Nestor

Den nye sjefen for Riksteatret kan trygt betegnes som en nestor i norsk kulturliv. Han har blant annet vært sjef for Den Nationale Scene i Bergen og for Norsk Film. Remlov er utdannet i teaterregi ved Drama Centre London (1973).

– Med ansettelsen av Tom Remlov har Riksteatret fått en teatersjef med bred ledererfaring og organisasjonsbygging, og som har et tydelig kulturpolitisk engasjement. Jeg er trygg på at Remlov kan videreføre og utvikle Riksteatret som en sentral aktør i norsk scenekunst, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Riksteatret eies av staten gjennom Kulturdepartementet. Kulturministeren presenterte den nye sjefen på en pressekonferanse i Riksteatret fredag, etter at han først var blitt utnevnt til teatersjef i statsråd.

Remlov var ikke i den opprinnelige søkerbunken på ti.

– Jeg fikk en henvendelse. Det er en fantastisk glede å få denne jobben, og ingen selvfølge i min alder, sier Remlov.

I medvind

Han tar over et teater i sterk medgang. I Ellen Horns nesten ti år lange tid som teatersjef, har teatret blomstret, hatt mange publikumssuksesser og sendt ut mange av landets mest anerkjente skuespillere på turné.

Det vakte oppsikt, ikke bare i Norge, men også internasjonalt, da Horn i 2010 fikk en verdensstjerne som Liv Ullmann til å busse Norge rundt med Riksteatret.

– Horn etterlater seg et teater i usedvanlig god stand, konkluderte da også styreleder Stephan Jervell på pressekonferansen fredag.

– Den suksess teatret har hatt med Ellen Horn som sjef gjør min jobb lett. Det er et enestående utgangspunkt. Dersom jeg hadde måttet starte med å rydde opp og skape legitimitet for teatret, hadde denne jobben blitt langt mindre morsom. Nå er det bare å komme seg om bord, sier en entusiastisk Remlov.

Han kommer til å prege teatrets repertoar fra høsten 2015, og er godt i gang med å tenke på hva han da vil sette opp.

– Jeg har noen tanker i hodet, men jeg tror ikke jeg skal dele dem med pressen nå, sier han, men snakker gjerne om hva han mener er godt teater:

– Jeg brenner for det teateret hvor skuespilleren kommer mest til sin rett, hvor det ikke er noen tvil om at det som foregår er et møte mellom tilskuer og aktør. Det er det unike øyeblikket mellom aktør og publikum det handler om. Det er da livet finner sted, sier Tom Remlov.

Personvernpolicy