Meny

Sør-Korea avfyrte varselskudd mot nordkoreanske skip

SPENT STEMNING: Forholdet mellom Nord-Korea og nabolandet Sør-Korea fortsetter å være høyspent. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et sørkoreansk marinefartøy avfyrte varselskudd etter at to nordkoreanske patruljeskip krysset den omstridte havgrensen mellom de to landene fredag, like før USAs president Barack Obama ankom i Seoul for et to dagers besøk.

De to nordkoreanske båtene, som normalt har i oppgave å holde fiskebåter på rett siden av grensen, krysset «en nautisk mil sør» inn i sørkoreansk farvann, sier en tjenestemann i forsvarsdepartementet til AFP.

Episoden før daggry førte til at et sørkoreansk marinefartøy avfyrte flere varselsskudd. Da trakk de to skipene seg tilbake til den nordlige siden av grensen.

Tjenestemannen sier patruljeskipene kan ha vært på jakt etter kinesiske krabbefiskebåter som driver ulovlig fiske i området.

– Eller Nord-Korea kan ha hatt som mål å teste Sør-Koreas militære årvåkenhet, legger han til. Nord-Korea anerkjenner ikke offisielt grensen i Gulehavet, som ble unilateralt trukket av de amerikanskledede FN-styrkene etter Koreakrigen (1950-53).

Les også: – Lite sannsynlig at Nord-Korea vil teste atomvåpen

Grensen har vært åsted for kortvarige, men blodige, kamper til sjøs i 1999, 2002 og 2009. Koreakonflikten endte med en våpenhvile snarere enn en fredsavtale, og teknisk sett er de to landene fremdeles i krig.

Det er ikke sjelden at nordkoreanske patruljeskip og fiskebåter krysser den umerkede sjøgrensen til Sør, men episoden skjedde på et særlig ømtålig tidspunkt da Sør-Korea mottar USAs president Barack Obama denne helgen og det er bekymring for om Nord-Korea vil gjennomføre en ny atomprøvesprengning.

Nord-Korea har tidligere gjennomført tre prøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus