Voldtektsparagrafen kan bli utvidet

Artikkelen fortsetter under annonsen

All ufrivillig sex kan bli stemplet som voldtekt dersom regjeringen viderefører de rødgrønnes arbeid med å utvide voldtektsparagrafen. Justisdepartementet behandler nå et forslag om å utvide straffeloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rødgrønne regjeringen foreslo i fjor å utvide voldtekt til å gjelde dem som «på annen måte har seksuell omgang med noen som ikke har samtykket til det».

Alle tilfeller av ufrivillig seksuell omgang er dermed å anse som voldtekt, ifølge forslaget. Den nye regjeringen arbeider nå videre med dette forslaget, skriver Aftenposten.

– Justis- og beredskapsdepartementet er opptatt av at straffelovgivningen skal dekke alle tilfeller av seksuelle handlinger utført uten samtykke og vil vurdere, som ledd i lovarbeidet, om det er tilfeller som ikke dekkes av den gjeldende straffelovgivningen, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet.

Les også: - Én av ti kvinner har hatt sex mot sin vilje

Høringen ble avsluttet i fjor. Høringsuttalelsene fra i fjor viser delte synspunkter. Advokatforeningen, Kripos, Oslo politidistrikt og Riksadvokaten uttrykte skepsis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dette forslaget velger man å inkludere tilfeller av seksuell omgang der fornærmede tenker inni seg at «dette vil jeg ikke», men medvirker likevel, kanskje av frykt for at alternativet er mye verre. Det gir en veldig vanskelig vurdering av gjerningsmannens forsett. Det er et rettssikkerhetsspørsmål, med tanke på muligheten for å forstå når man gjør noe straffbart, sier leder i Advokatforeningens høringsutvalg, Arild Dyngeland.

Dyngeland er enig med psykiater Synnøve Bratlie, som torsdag tok til orde for å skille mellom sovevoldtekter og overfallsvoldtekter.

Les også: Historisk vedtak om å fjerne foreldelse