Nådestøt for fredssamtalene mellom Israel og Palestina

Israels statsminister Benjamin Netanyahu liker ikke at Hamas og PLO er blitt enige om forsoning. Foto: Reuters / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu liker ikke at Hamas og PLO er blitt enige om forsoning. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel stanser fredssamtalene med palestinerne. Samtalekollapsen vitner om dramatisk endrede maktforhold i Midtøsten, mener norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å avslutte samtalene ble tatt av den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg torsdag, dagen etter at Hamas kunngjorde at det var inngått en forsoningsavtale med den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

– Jeg vil aldri forhandle med en palestinsk regjering som er støttet av en terroristorganisasjon som har vår ødeleggelse som mål, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Men palestinernes president Mahmoud Abbas kan få prosessen tilbake på sporet om han bryter avtalen med Hamas, tilføyer han.

– Avtalen med Hamas dreper freden, sier Netanyahu til fjernsynskanalen NBC News.

Bakgrunn: Hamas og PLO enige om forsoning

Sanksjoner

I tillegg til å avbryte fredssamtalene med palestinerne, vil Israel innføre økonomiske sanksjoner mot den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden. Hvor omfattende disse sanksjonene blir, er ennå ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sier palestinske myndigheter nå vurderer «alle muligheter» som svar på at Israel velger å trekke seg fra fredsprosessen og straffe den palestinske selvstyremyndigheten.

– Det viktigste for palestinerne nå er forsoning og nasjonal enhet, understreker han.

Forsoningsavtalen mellom PLO og Hamas og innebærer blant annet det skal dannes en såkalt nasjonal konsensusregjering innen fem uker, og at det holdes nasjonale valg om et halvt år. Abbas er ment å lede regjeringen, som skal settes sammen av partiuavhengige medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framtvunget brudd

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit tolker forsoningsavtalen med Hamas som et tegn på at palestinerne ønsket å avslutte samtaleprosessen nå.

– Problemet for palestinerne er at de ikke kan bli sittende igjen med svarteper som den parten som har ansvaret for at samtalene går i vasken. Når de går inn for en konsensusregjering, tvinger de israelerne til å være dem som sier at de ikke kan fortsette forhandlingene, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mer optimistisk tolkning er at man snart kan stå foran et gjennombrudd i forhandlingene, tilføyer Hellestveit.

Det som taler for en slik tolkning, er at Israel vet at Hamas må være med dersom en fredsprosess skal kunne lykkes. Ifølge Hellestveit er det kommet enkelte signaler om at Israel nå vil vente og se hva som kommer ut av forsoningen.

Kerry: – Vi gir aldri opp

Hvis prosessen derimot havarerer, vil det være et stort nederlag for USAs utenriksminister John Kerry, som var initiativtaker til den siste samtalerunden.

Kerry var torsdag kveld i samtaler med utenriksminister Børge Brende (H) i Washington. På vei inn til møtet kommenterte begge bruddet i fredssamtalene.

– Det finnes ikke noe annet alternativ enn en permanent løsning, sa Brende, som samtidig takket Kerry for hans personlige engasjement i saken.

Kerry sa på sin side at han aldri ville gi opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes alltid en vei framover, men det blir vanskelig hvis ikke lederne finner kompromisser. Det er opp til dem, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uavklart vei videre

Det store spørsmålet er nå hva palestinerne vil gjøre videre overfor Israel, mener Hellestveit. Under forhandlingene har de blant annet truet med å oppløse selvstyremyndigheten og gå bort fra Oslo-avtalen fra 1993.

– Israel vil da, uten å ønske det, igjen bli okkupasjonsmakt over hele Vestbredden og Gazastripen, sier Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Ifølge henne har palestinerne et stort behov for å styrke sin forhandlingsposisjon overfor israelerne. Grunnen er store forskyvninger i maktforholdene i regionen. Mens den arabiske våren fikk det til å brenne under israelernes føtter, ser gamle strukturer nå ut til å være på vei tilbake.

– Mulighetsvinduet som oppsto i fjor, har endret seg, og palestinernes situasjon er blitt dramatisk svekket i løpet av det siste året, fastslår Hellestveit.